У 2010 році Анастасія Голобородько побувала на шоколадній фабриці "Україна" у місті Тростянець, Сумської обл.
Візит на шоколадну фабрику
Зовсім недавно мені вдалося побувати на шоколадній фабриці "Україна" в Тростянці Сумської обл., яка з 1994 року належить однієї з найбільших світових компаній Kraft Foods, товари якої ви знаєте по торговим маркам кави Jacobs, Carte Noire, печіво "Корона", "TUC" і "Барні", чіпсів "Люкс", батончикам "Siesta" і, звичайно, по шоколаду "Корона" та "Milka".Трішки історії
За офіційними даними, шоколадна фабрика "Україна" (в народі просто "Шоколадка") була заснована в 1974 році. Однак, якщо копнути глибше в історію, в 1896 році на цьому місці вже стояв виробничий корпус при цукровому комбінаті, а володіла їм австрійська компанія. З 1917 року все перейшло у володіння країни та майже до 1970 року, поки на виробництві не почалося переобладнання та будівництво нових цехів по виробництву шоколаду.
Цікавим є той факт, що фабрика "Україна" є єдиною фабрикою з повним циклом виробництва шоколаду. Це означає, що виробництво шоколаду тут починається з покупки какао бобів. Інші виробництва закуповують вже готове какао терте (далі докладно розповім що це таке), але це теж непогано.
Від какао боба до плитки
Першим етапом у виробництві шоколаду є покупка какао бобів. На фабрику "Україна" какао боби імпортуються із Західної Африки - Кот-д`Івуар та Гани.
Читай також: Як народжується шоколад, від бобу до плитки
Виростити гарний шоколадне дерево не так легко. Справа в тому, що це вкрай тіньолюбні рослини, і якщо враховувати ті кліматичні зони де вони ростуть, процес виходить досить складним. Дерево під відкритим сонцем проживе 20-30 років, а якщо виростити його в тіні - до 100.
Лише менше 5% квітів какао дерева перетворюються в какао боби. Плоди виростають і дозрівають за 5-6 місяців.
Для виготовлення 100г плитки шоколаду потрібно 60-64 какао бобів, що приблизно дорівнює 2 плодам какао дереваДалі плоди збирають і вони проходять процес ферментації - 5 днів лежать під банановим листям. За цей час розвивається і стабілізується аромат, знижуються кислотність та гіркота. Прибувши на фабрику, боби піддаються очищенню та сортуванню, а потім дуже важливій процедурі - дебактерізації.
Цей процес обробки бобів дуже гарячою парою дозволяє знищити шкідливі для здоров'я бактерії та мікроорганізми. І тільки потім відбувається процес обсмажування, від якого і залежить аромат та смак майбутнього шоколаду.
Далі шлях бобу продовжується у лабораторії. В сирих бобах вологість становить 7-8%, а в вже обсмажених - 2-3%. Це важливо контролювати.
Потім відбувається процес очищення від оболонки і отримання какао-крупки, трохи жирної, розсипчастої маси. Це база для шоколаду.
З какао-крупки виробляють 2 основні складові шоколаду: какао терте і какао масло. Какао терте виходить шляхом перетирання, в результаті якого виходить однорідна маса, що тягнеться. Ця маса вже має колір та смак шоколаду.
Какао масло отримують шляхом віджиму.
Макуха, яка залишається після віджимання, називається какао порошок. З нього і роблять те, що ми знаємо як "какао".
Отже, з цих інгредієнтів і складається шоколад + лецитин, який зменшує в'язкість маси.
Чорний шоколад складається з какао тертого + какао масло + цукор.
Молочний шоколад складається з какао тертого + какао масло + молоко + цукор.
Білий шоколад складається з какао масла + цукор + молоко.
У другій частині я розповім про процес лиття плиток і виробництво цукерок, а також про те як я робила шоколад.
Джерело: spoon.com.ua
Читайте продовження: Шоколадна фабрика "Україна" (продовження)