Шоколадна фабрика "Україна"

Шоколадна фабрика "Україна"

У 2010 році Анастасія Голобородько побувала на шоколадній фабриці "Україна" у місті Тростянець, Сумської обл.

Анастасія Голобородько

Візит на шоколадну фабрику

Зовсім недавно мені вдалося побувати на шоколадній фабриці "Україна" в Тростянці Сумської обл., яка з 1994 року належить однієї з найбільших світових компаній Kraft Foods, товари якої ви знаєте по торговим маркам кави Jacobs, Carte Noire, печіво "Корона", "TUC" і "Барні", чіпсів "Люкс", батончикам "Siesta" і, звичайно, по шоколаду "Корона" та "Milka".

Шоколадна фабрика "Україна"

Трішки історії

За офіційними даними, шоколадна фабрика "Україна" (в народі просто "Шоколадка") була заснована в 1974 році. Однак, якщо копнути глибше в історію, в 1896 році на цьому місці вже стояв виробничий корпус при цукровому комбінаті, а володіла їм австрійська компанія. З 1917 року все перейшло у володіння країни та майже до 1970 року, поки на виробництві не почалося переобладнання та будівництво нових цехів по виробництву шоколаду.

Шоколадна фабрика "Україна"

Цікавим є той факт, що фабрика "Україна" є єдиною фабрикою з повним циклом виробництва шоколаду. Це означає, що виробництво шоколаду тут починається з покупки какао бобів. Інші виробництва закуповують вже готове какао терте (далі докладно розповім що це таке), але це теж непогано.

Від какао боба до плитки

Першим етапом у виробництві шоколаду є покупка какао бобів. На фабрику "Україна" какао боби імпортуються із Західної Африки - Кот-д`Івуар та Гани.


Виростити гарний шоколадне дерево не так легко. Справа в тому, що це вкрай тіньолюбні  рослини, і якщо враховувати ті кліматичні зони де вони ростуть, процес виходить досить складним. Дерево під відкритим сонцем проживе 20-30 років, а якщо виростити його в тіні - до 100.

Шоколадна фабрика "Україна"

Лише менше 5% квітів какао дерева перетворюються в какао боби. Плоди виростають і дозрівають за 5-6 місяців.
 Для виготовлення 100г плитки шоколаду потрібно 60-64 какао бобів, що приблизно дорівнює 2 плодам какао дерева
Далі плоди збирають і вони проходять процес ферментації - 5 днів лежать під банановим листям. За цей час розвивається і стабілізується аромат, знижуються кислотність та гіркота. Прибувши на фабрику, боби піддаються очищенню та сортуванню, а потім дуже важливій процедурі - дебактерізації.

Шоколадна фабрика "Україна"

Цей процес обробки бобів дуже гарячою парою дозволяє знищити шкідливі для здоров'я бактерії та мікроорганізми. І тільки потім відбувається процес обсмажування, від якого і залежить аромат та смак майбутнього шоколаду.

Шоколадна фабрика "Україна"

Шоколадна фабрика "Україна"

Далі шлях бобу продовжується у лабораторії. В сирих бобах вологість становить 7-8%, а в вже обсмажених - 2-3%. Це важливо контролювати.

Шоколадна фабрика "Україна"

Потім відбувається процес очищення від оболонки і отримання какао-крупки, трохи жирної, розсипчастої маси. Це база для шоколаду.

Шоколадна фабрика "Україна"

Шоколадна фабрика "Україна"

З какао-крупки виробляють 2 основні складові шоколаду: какао терте і какао масло. Какао терте виходить шляхом перетирання, в результаті якого виходить однорідна маса, що тягнеться. Ця маса вже має колір та смак шоколаду.

Шоколадна фабрика "Україна"

Шоколадна фабрика "Україна"


Шоколадна фабрика "Україна"

Шоколадна фабрика "Україна"

Какао масло отримують шляхом віджиму.

Шоколадна фабрика "Україна"

Шоколадна фабрика "Україна"


Макуха, яка залишається після віджимання, називається какао порошок. З нього і роблять те, що ми знаємо як "какао".

Шоколадна фабрика "Україна"

Отже, з цих інгредієнтів і складається шоколад + лецитин, який зменшує в'язкість маси.

Чорний шоколад складається з какао тертого + какао масло + цукор.

Молочний шоколад складається з какао тертого + какао масло + молоко + цукор.

Білий шоколад складається з какао масла + цукор + молоко.

Шоколадна фабрика "Україна"

У другій частині я розповім про процес лиття плиток і виробництво цукерок, а також про те як я робила шоколад.

Шоколадна фабрика "Україна"


Джерело: spoon.com.ua


Читайте продовження:  Шоколадна фабрика "Україна" (продовження)


Схоже