Візит на шоколадну фабрику | частина 2
У 2010 році Анастасія Голобородько побувала на шоколадній фабриці "Україна" у місті Тростянець, Сумської обл.
Мені вдалося врятувати свої архіви фото, тому пишу другу частину поїздки до шоколадної фабрики (перша частина тут, та тут) . І хоча минуло вже пару місяців, менш цікавою фабрика не стала.
Зараз поговоримо про виробництво цукерок і шоколадних плиток з шоколадної маси.
З плитками все досить зрозуміло. Кожен сорт або вид шоколаду (як його роблять, читаємо в першій частині) відливається в спеціальні форми.
Після чого слід процес вібрування форм, для того щоб маса рівномірно лежала в ній. (Відео не додаю, так як процес досить гучний)
Потім відбувається охолодження форм в холодильних шафах. В них плитки проводять близько 40 хвилин, де охолоджуються при різних температурах, для кращої кристалізації та уникнення "посивіння" шоколаду.
А виходячи, проходять через металошукач, який перевіряє на наявність навіть самих дрібних частин.
Далі - загортання плиток у фольгу та упаковку на спеціальних обгорточних машинах.
За тими процесами, які автоматизовані, ведеться постійне спостереження.
Трапляються і плитки з браком, вони відразу видаляються зі стрічки.
У цукерок - свій відділ і свій світ.
Начинки слухняно чекають своєї черги:
Горіхи для начинки перебираються вручну, з них видаляють помітні шкурки та погані екземпляри.
Процес виробництва схожий на плитковий: шоколад - начинка - шоколад - темперування - охолодження - металошукач - упаковка.
Також читай: Темперування шоколаду
Так зверху на цукерки укладається горішок:
А це виробництво найпопулярніших на фабриці цукерок - Венеціанська ніч:
Потім горішки, зверху шоколад
Майже готові
Останній штрих, перевірка на брак
Та в упаковку
Ну і найсмачніше в цьому всьому - власноруч приготований шоколад :)
Читай першу частину: Шоколадна фабрика "Україна"
Джерело: spoon.com.ua