Michelin Guide уперше написали про українську кухню
Michelin Guide написав про українську кухню. Зокрема, про те, як її модернізує шеф-кухар київського ресторану «Канапа» Ярослав Артюх.
Це перша згадка про українську кухню на сайті Michelin Guide.
Морський рибний мус (Фото: Kenneth Goh)
Шеф представляв Україну на World Gourmet Summit у Сінгапурі, де чотири дні готував страви з традиційних українських продуктів: бринзи, ікри щуки та сала.
Ягнячий язик з банош (Фото: Kenneth Goh)
Видання розповідає, як Ярослав Артюх намагається модернізувати українську кухню: зробити її більш здоровою, використовує сучасні техніки та змінює структуру традиційних страв.
Український чізкейк (Фото: Kenneth Goh)
«Українська кухня не має так багато спецій – лише сіль, перець і часник. Нові техніки відкривають нові можливості, щоб змінювати смаки та текстуру страв», – зазначив шеф.
Вперше за 120 років українська кухня потрапила в авторитетний рейтинг Michelin Guide.
Ярослав Артюх - столичний шеф-кухар і справжня висхідна зірка української гастрономії. Доказом його професійності стала публікація в авторитетному гастропутівнику "Michelin Guide", що є сигналом для всіх гурманів світу про існування в Україні унікальної кухні. До того ж мова йде не про кулінарні викрутаси, а про закарпатський банош, полтавські вареники і голубці. Для ТСН.Тиждень кухар відкрив власні секрети приготування відомих страв.
Кухар, про який пише гід Michelin Ярослав Артюх про українську кухню
І труднощах професії
Нещодавно автори ресторанного Michelin Guide високо оцінили шеф-кухаря київського ресторану "Канапа" Ярослава Артюха. На сайті гіда написали про те, як він модернізує традиційну українську кухню і вдихає у неї нове життя. Buro 24/7 розпитали Ярослава про складність буття кухарем і нову українську кухню.
Чому ви пішли в цю професію?
Тому що мені подобалося готувати з дитинства. Я допомагав мамі і бабусі.
Що в ній найскладніше?
Напевно найскладніше - це годинне навантаження, дуже довгі зміни. Найтриваліша зміна в моєму житті тривала близько півтори доби, це був кейтерінг. Більше ніколи на таке не погоджуся.
Що вам як професіоналу доставляє найбільше задоволення?
Коли люди їдять те, що я приготував, і отримують задоволення від цього.
Назвіть головні якості, які повинні бути у шеф-кухаря.
Складне питання, це все дуже індивідуально. Дуже важливо мати лідерські якості і, звичайно ж, смак.
Що варто змінити в українській кухні?
Я б не сказав, що її потрібно змінювати, та й взагалі, мене закидають камінням, якщо я так скажу. Я намагаюся лише пристосувати українську кухню до сучасного харчування, роблю її менш жирною і більш корисною.
Які 3 українських страви повинен спробувати кожен?
Якщо відштовхуватися від класичних варіантів, то це український борщ і різні види вареників. Якщо хочеться чогось нестандартного, то можна спробувати молозиво. Ви зараз, може, злякаєтесь, це молоко корови що тільки отелилася. Наші предки, особливо під час голодомору, намагалися вживати якомога більш жирну та поживну їжу. Вегетаріанцям я пораджу спробувати крупу амарант, її ще називають лутига. Вона схожа на кіноа, але, на відміну від останньої, завжди у нас росла. Амарант можна додавати, наприклад, в голубці замість рису.
Фото: guide.michelin.com, infa.ua
Джерело: buro247.ua, the-village.com.ua, tsn.ua