Як народжується шоколад, від бобу до плитки

Як народжується шоколад

Приблизно 80% врожаю какао-бобів припадає на Африку, і це сорт «Форастеро» (Forastero) (у кави аналог «Робуста»). «Форастеро» (Forastero) - дуже витривалий сорт, він практично не схильний до захворювань і дає багаті врожаї.

Як народжується шоколад

На жаль, смак «Форастеро» (Forastero) досить бідний, фактично можна говорити тільки про гіркоту какао, інших ароматів у нього практично немає.

Існують ще сорти - «Кріолло» (Criollo) і «Трінітаріо» (Trinitario), по-іншому їх називають «Fino de Aroma» (Ароматне какао), ростуть вони переважно в Латинській Америці. Не важко здогадатися, що світова частка їх виробництва становить всього лише 20%. Це какао можна порівняти з сортом «Арабіка» у кави. Какао-бобів рівня «Фіно де Арома» (Fino de Aroma) мало, воно має яскравий смак з різноманітними відтінками, саме тому коштує воно дорого.

Як народжується шоколад

Какао Фіно де Арома

«Фіно де Арома» - це класифікація какао, вироблена Міжнародною Асоціацією Какао (ICCO) і описує його чудовий аромат та смак. На частку какао Фіно де Арома доводиться всього лише 8% світового виробництва какао-бобів.

Какао Фіно де Арома відрізняють від інших видів какао характерні фруктові, квіткові, горіхові і солодові відтінки смаку.

Сорти «Кріолло» (Criollo) і «Трінітаріо» (Trinitario)

Какао сортів Кріолло і Трінітаріо, за своїми смаковими та ароматичними характеристиками відрізняються від какао сорту Форастеро.

Сорт какао Трінітаріо відноситься до какао Фіно де Арома і має м'який смак та ніжним ароматом, в зв'язку з чим дуже високо цінується у світі. Цей сорт какао-бобів з'явився шляхом схрещування какао Кріоліті і Форастеро і виростає переважно в Колумбії, Еквадорі, Перу і Венесуелі.

Найпоширенішим в світі видом какао є сорт Форастеро (Forastero), так як він дуже стійкий до кліматичних змін, цей сорт відрізняється кислим та терпким смаком. Переважно це какао росте в Африці.

Від какао-бобів до шоколаду

Плід какао

У плодів какао-дерев щільна, нерівна і жорстка шкірка 2-3 см завтовшки (товщина варіюється в залежності від походження і сорту какао), наповнена солодкою, за смаком що нагадує лимонад, склизкою м'якіттю. У неї знаходяться досить велике м'яке насіння від 30 до 50 штук, колір яких варіюється від блідо-бузкового до пурпурно-коричневого.

Як народжується шоколад

Какао-боби

Какао-боби, це повністю висушені та які пройшли процес ферментації насіння дерева какао (Theobroma cacao), з них отримують какао-масло і тверді сухі речовини.

Як народжується шоколад

Ферментація

Для ферментації какао-боби разом з м'якоттю витягують з початків і розміщують у дерев'яні ящики, де вони піддаються впливу мікроорганізмів, присутніх в природному срередовищі. Мікроорганізми розкладають білу м'якоть і під час цього, відбуваються біохімічні і фізичні процеси, внаслідок яких формуються смак і аромат, властиві шоколаду.

Як народжується шоколад
Фото: vokrugsveta.ua

Сушка

Сушка це процес, який складається з декількох етапів і здійснюється фермерами на плантаціях. Протягом декількох днів какао-боби сушать на сонці, щоб знизити в них вміст вологи з 55% до 7% і позбавити їх від деяких кислот, що містяться в какао. Дуже важливо добре просушити боби, щоб не допустити виникнення грибка та цвілі і гарантувати високу якість та смак шоколаду.

Як народжується шоколад
Фото: vokrugsveta.ua

Обсмаження

Обсмаження здійснюється на фабриці з виробництва шоколаду. Протягом цього процесу какао-дрібка піддається впливу високих температур, в цей час формується смак та аромат шоколаду, і можна визначити, змінити або посилити органолептичні характеристики какао.

Як народжується шоколад

Конширування

Конширування - це ще один процес, який здійснюється на фабриці виробника. Він необхідний щоб позбутися від деяких кислот, присутніх в какао, остаточно сформувати смак і текстуру шоколаду.

Також читайте:  Темперування шоколаду

Як народжується шоколад

Також читайте:   Всесвітній день шоколаду

ШОКОЛАД

Як народжується шоколад


Смак та аромат шоколаду

Відмінні характеристики смаку та аромату шоколаду залежать не тільки від сорту какао-бобів - Форастеро, Трінітаріо або Кріолло - але і від кліматичних умов, складу грунту, регіону зростання і, що важливо, роботи фермера.

Як народжується шоколад
Фото: vokrugsveta.ua

Існує 4 грунтовних чинника, що сприяють формуванню ароматичних та смакових властивостей шоколаду: ферментація, сушка, обсмажування та конширування. Ферментують та сушать какао-боби самі фермери на плантаціях, а обсмажування і конширування виробляють на фабриці виробника і є завершальним етапом, що визначає органолептичні характеристики кожного продукту.

Можна припустити, що фабрики не роблять чудовий шоколад через те, що «Кріолло» і «Трінітаріо» дорогі, та, звичайно ж це так, але не тільки це впливає на таке рішення. Індустріальним фабрикам необхідно видавати стабільні і збалансовані смакові характеристики, інакше масовий споживач може не правильно відреагувати, і тоді більшість може сказати «ні» і відмовитися від продукту.

Шоколад в сегменті mass-market, повинен бути максимально нейтральний, збалансований і зрозумілий кожному. В умовах масових продажів неможливо розмовляти з кожним клієнтом особисто, допомагаючи йому у виборі, при неправильному виборі клієнт може просто розчаруватися і поставити «несмачну» торгову марку в чорний список.

Яка різниця між ремісничим та індустріальним шоколадом

Індустріальний виробник шоколаду завжди прагне підвищення ККД, нарощування обсягів і зниження собівартості.

Виробники шоколаду для масового сегменту знаходяться в гострій конкуренції на ринку, зберігають свій прибуток за рахунок зниження витрат на закупівлю інгредієнтів. Для продовження терміну життя шоколаду, додають в цукерки стабілізатори, соєвий лецитин, щоб тримати всі компоненти разом, та ароматизатор, що дозволяє використовувати дешеву сировину. А в рекламі - ми бачимо про справжній шоколад, в якому є молоко фіолетових корів з Альп?

Для виробництва гарного шоколаду, перш за все, важливі какао-боби і їх якість. Коли мова йде про шоколад високого рівня, в розмові мелькатимуть назви сортів какао, місце зростання бобів і спосіб їх обробки. Ремісничий шоколад не вийде на масштабні обсяги тому, що гарного какао в світі дуже мало.

Як народжується шоколад

Одне з місць, де народжується ексклюзивний смаколик - шоколадна ферма в Малайзії

From bean to bar (з англ. «Від бобу до плитки») - при технології крафтового виробництва шоколаду, контролюють процес починаючи з вирощування дерева, щоб в готовий продукт не потрапили нешоколадні складові.  Крафтові мануфактури створюють ринок іншого шоколаду - унікального і корисного для здоров'я. Це змагання не за кількість.

Як народжується шоколад
Фото: vokrugsveta.ua

В Куала-Лумпурі, Нинг - засновником компанії, яка виробляє шоколад ручної роботи Concierge chocolate, керує фермами, де ростуть какао-боби, ферментує шоколадні плоди у винних бочках і вірить в те, що за допомогою шоколаду він знайомить людей з різних країн зі своєю рідною Малайзією.

Технологія from bean to bar насамперед враховує смак та якість. Тому виробники не використовують ароматизатори, стабілізатори або підсилювачі смаку. Компаній, які виробляють шоколад в такий спосіб, в світі не більше п'ятдесяти. Переважно виробники розташовані в «какао-поясі» - там, де клімат дозволяє вирощувати дерева какао. Це Південна Америка, Африка і Південно-Східна Азія.

Як народжується шоколад
Фото: vokrugsveta.ua

На фермах Concierge chocolate ростуть какао-дерева. Спочатку на стовбурі з'являється квітка, а через п'ять місяців він перетворюється в зрілий плід білого, зеленого, жовтого або червоного кольору. Колір плоду залежить від сорту какао і визначає майбутній смак шоколаду - ягідним або з гірчинкою, а може, з ароматом ванілі. Шоколад ручної роботи порівнюють з вином: в ньому так само крім смаку є повнота, післясмак, аромат і в'язкість.

Як народжується шоколад

Старий не означає поганий

Ферми Нинга розташовані в годині їзди від Куала-Лумпура, де дерева у віці 20-25 років. Для какао це дуже багато: дерево дає багато плодів тільки перші п'ять років, а потім врожай зменшується. У світі майже немає 25-річних дерев, адже доглядати за ними невигідно. Але Нинг в Concierge chocolate створив унікальний шоколад з плодів старого дерева.

На інших фермах Нинга - молоді дерева або зовсім саджанці, перший врожай які дадуть тільки через три роки. Какао-дерево плодоносить круглий рік. Для дозрівання плоду потрібно п'ять місяців. Квіти ростуть прямо на стовбурі. Потім з квітки утворюється плодоніжка, а на ній - маленький плід. Дерева варто оберігати від білок та комах. Білки люблять гризти солодкі какао-плоди, це для них справжні ласощі.

Як народжується шоколад

Дозрілі  плоди, фермери зрізують секатором, не відламуючи плодоніжку, оскільки на цьому місці виросте новий какао-плід. Зріз попереднього плода стане основою для наступної квітки. Врожай збирають раз на місяць. Господар сам контролює процес, оцінює врожай і навчає фермерів.

Зрілі плоди збирають і сортують за видами, сортами та квітам. Далі розламують на гострому камінні або краю залізного корита і дістають ароматну м'якоть, яка за смаком нагадує екзотичний фрукт мангустін і зовсім не схожа на звичний смак шоколаду. Чисту м'якоть якнайшвидше перевозять на станцію ферментації, щоб та не почала бродити завчасно.

Як народжується шоколад

Ферментацію проводять в бочках з-під бренді, вина або портвейну. Щодня вимірюють температуру і вологість в бочці. Якщо на вулиці холодно, то бродіння буде проходити повільніше, якщо жарко - швидше і боби можуть скиснути. Зазвичай боби ферментують шість днів, але для деяких сортів шоколаду потрібно до 30 днів.

Як народжується шоколад
Фото: vokrugsveta.ua

Після боби сушать, розклавши їх на сонці і попередньо захистивши їх від комах і гризунів. Сушені боби готові до перевезення всередині країни і на експорт. Їх запечатують в щільний целофановий мішок, далі в полотняні або джутові, захищаючи від гризунів і комах.

Як народжується шоколад
Фото: vokrugsveta.ua

Також читайте:   Темперування шоколаду

Народження дива

У цеху сухі боби обсмажують у печі. Цей процес, як і інші стадії, дуже важливий. Обсмажувальники користуються спеціальними картами, що підказують, як надати шоколадним бобам потрібний смак. Готові боби мелють у гріндері (машині з гранітними жорнами) . Навіть ранковий дощ впливає на смак майбутнього продукту.

Боби перемелюють від 6 до 72 годин.  Поступово боби перетворюються на гладку шоколадну масу, в яку додають цукор і какао-масло. Вміст цукру у 70%-ному шоколаді буде 30% . Шоколадна маса з гриндера переїжджає в цех, де з нього роблять цукерки, шоколад та трюфелі.

У компанії Concierge chocolate використовують продукти з Малайзії. Замість звичного апельсина - ароматний помело, малайський манго і маракуйю. Їх купують свіжими на ринку. Варять з фруктів пюре, емульсії, джеми і використовують як начинку для цукерок.

Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Фото: vokrugsveta.ua



За матеріалами: beansandsugar.com, cacaofinodearoma.com, vokrugsveta.ua


Фото:
 
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад
Як народжується шоколад

Відео:





Схоже