Молоко, вода кокосові

Молоко, вода кокосові

Молодий кокос – символ тропіків. Кокос називають водою всіх океанів: вода океану піднімається по стовбуру пальми, стаючи солодкою водою кокоса. Їм часто втамовують спрагу. Кокосова вода популярний напій в тропічних країнах, де вона доступна в свіжому вигляді, а також в банках або пляшках.

Кокос називати горіхом не зовсім правильно, кокос – це кістянка (односемянний плід з соковитим навколоплідником), як вишня або абрикос.

Молоко, вода кокосові

Існує близько 1300 видів кокосів, вони ростуть у 80 країнах світу, на різних континентах.

Кокосова пальма може досягати розміру у висоту десятиповерхового будинку, але чим далі від океану росте кокосова пальма, тим вона менше. Чим далі від океану тим менше солі у піску, одна пальма за рік витягує з ґрунту 1,34 кг солі.

Зелені плоди з прозорою рідиною і коричневі з молочно-білою – різні стадії дозрівання одного і того ж кокоса.

Вибілені кокоси – це очищені від шкірки зелені плоди. Щоб вони не контактували з киснем і не темніли, їх зберігають у воді, іноді додаючи в неї сульфіти, що використовуються в харчовій промисловості, як антиокислювачі для вина і сухофруктів.

Молоко, вода кокосові
Молоко, вода кокосові

Кокосове молоко, кокосова вода та кокосове масло - це не одне і те ж. Кокосова вода природним чином присутня в кокосах, які не досягли зрілості. Якщо струсити кокосовий плід можна почути плескіт всередині, розколовши кокосовий горіх можна зразу пити кокосову воду. Кокосове молоко і кокосове масло - продукти переробки м'якоті зрілого кокоса.

В ході зрілості плода в кокосову воду починає виділятися масло з навколишньої білої м’якоті, вона загусає і мутніє, набуває консистенції молока, потім ряжанки і густих вершків, після чого твердне.

Також читайте:  Кава з Кешью. Лате кава

Кокосове молоко виготовляється з кокосового м'якоті. Використовується в багатьох національних кухнях для приготування супів, основних страв і напоїв. М'якіть кокосу подрібнюють, змішують з водою у блендері, відціджують і виходить рідина білого кольору.

Молоко, вода кокосові
Світлина: line24.com.ua

При нестачі мікроелементів, хорошою альтернативою шоколаду, може бути кокосова вода. Кокосова вода, багата на магній та кальцій.  У кокосовій воді немає холестеролу.

Ферментована кокосова вода може бути використана для виробництва кокосового оцту.

Кокосовий цукор виготовляють з нектару кокосових квітів.

Також читайте:   Гідрогенізовані тверді олії

Кокосову олію виготовляють з копри – м’якоті кокоса, двома способами: холодним і гарячим пресуванням. При гарячому виготовленні масло втрачає частину корисних речовин. Кокосове масло переважно складається з насичених жирів. Як відомо, вони підвищують рівень «поганого» холестерину, і ризики серцевих захворювань зростають. З цієї причини організації охорони здоров’я, включаючи ВООЗ, рекомендують скоротити до мінімуму його споживання в їжу. А в косметології високий вміст тригліцеридів насичених жирних кислот виправданий: вони дозволяють маслу швидко вбиратися в шкіру.

Молоко, вода кокосові

Для догляду за тілом масло буде корисне. З кокосовим маслом роблять маски для волосся і обличчя, скраби, бальзами для губ. Ним користуються від опіків, на пляжі для засмаги.

ЦІКАВО

Компанії в США, які в своєї рекламі використовували твердження, що кокосова вода є «супер-зволожуючою», «мега-електролітом» і «сповнена поживних речовин», зіткнулися з колективними позовами за фактом помилкової реклами. Позивачі також заявили, що одна з компаній (Vita Coco) помилково стверджувала, що їх продукт містить «в 15 разів більше електролітів, ніж у спортивних напоях» і спотворила в рекламі справжні рівні натрію і магнію. Компанія не визнала будь-які порушення, але врегулювала позов, виплативши позивачам 10 мільйонів доларів у квітні 2012 року.

В медицині, кокосова вода може рідко використовується, коли медичний фізичний розчин недоступний, як ізотонічний розчин. Ідея того, що кокосова вода аналогічна людській плазмі крові виникла під час Другої світової війни, коли британські та японські пацієнти отримували кокосову воду внутрішньовенно в аварійній ситуації, оскільки фізичний розчин у них був відсутній. З тих пір цей метод використовувався тільки в короткострокових надзвичайних ситуаціях у віддалених місцях, де немає інших засобів.

Незважаючи на те, що заміна фізіологічного розчину кокосовою водою сьогодні не рекомендується лікарями, це було звичайною практикою в часи режиму червоних кхмерів в Камбоджі з 1975-го по 1979 роки. Центр документації Камбоджі розцінює цю практику, як злочин проти людства.

Надмірне споживання не бажане, може призвести до збільшення калію в крові (гіперкаліємії). А вміст корисних речовин, присутній в дуже невеликих кількостях.

Вміст корисних речовин:
• Харчова цінність на 100 г продукту
• Енергетична цінність 19 ккал 79 кДж
• Вода 95 г
• Білки 0,72 г
• Жири 0,20 г
- насичені 0,176 г
- мононенасичені 0,008 г
- поліненасичені 0,002 г
• Вуглеводи 3,71 г
- цукру 2,61 г
• Тіамін (B1) 0,030 мг
• Пантотенова кислота (B5) 0,043 мг
• Фолацин (B9) 3 мкг
• Кальцій 24 мг
• Залізо 0,29 мг
• Магній 25 мг
• Фосфор 20 мг
• Калій 250 мг
• Натрій 105 мг
• Цинк 0,10 мг
• Мідь 0,040 мг
• Селен 1,0 мкг
Джерело: USDA Database, Міністерство сільського господарства США (USDA)

За матеріалами: blog.comfy.ua, ru.wikipedia.orgbrightside.me


Схоже

Коментарі