Для шанувальників і поціновувачів кави, такий екстракт на кухні просто необхідний.
Кавові екстракти, концентрати та сиропи - це смакова добавка на основі кави, яку можна використовувати для приготування або ароматизації кави, хлібобулочних виробів та інших продуктів.
Кожна смакова добавка має своє унікальне застосування і свій власний процес його приготування.
- Смакову добавку отримують шляхом заварювання кавових зерен в алкогольних напоях, і він відмінно підходить для ароматизації хлібобулочних виробів.
- Кавовий концентрат - це концентрований напій, який можна використовувати для швидкого приготування гарячої та холодної кави.
- Кавовий сироп - це рідкий підсолоджувач зі смаком кави, який можна використовувати для ароматизації і підсолоджування напоїв і випічки.
Всі ці смакові добавки можуть бути зроблені в домашніх умовах з декількома простими інгредієнтами.
Також читайте: Як зробити шоколадний екстракт
Кавовий Екстракт
Кавовий екстракт можна додавати в торти, печиво та інші хлібобулочні вироби замість або на додаток до інших ароматизаторів, таких як ваніль. Також використовувати його для того, щоб покрити морозиво, робити соуси, в коктейлях, або щоб підсилити смак, додаючи до холодної кави.
Від 1 до 2 чайних ложок (від 5 до 10 мл) кавового екстракту, надасть випічці та іншим продуктам кавовий присмак.
Приготування:
Складові:
- Горілка - 235 мл
- Кава в зернах - 21 г
Якщо немає товкача і ступки, можна використати один із способів:
● Змеліть трохи зерна в кухонному комбайні, кавомолці або блендері
● Розколоти обережно зерна молотком в товстому поліетиленовому пакеті
2. Висипте в чисту банку розколоті кавові зерна, залийте горілкою і закрутіть банку. Гарно закрутіть кришку.
3. Поставте банку в прохолодне та сухе місце. Дайте суміші настоятися протягом тижня. Не залишайте довше тижня, так як екстракт може стати гірким.
● Для більш швидкого приготування кавового екстракту, подрібніть зерна дрібно в кавомолці. Змішайте зерна і горілку в блендері. Змішуйте разом протягом п'яти хвилин, а потім залиште на 10 хвилин.
Оскільки колоті кавові зерна знаходяться в горілці, алкоголь буде витягувати масла і смак з зерен.
4. Щодня струшуйте настоянку. Струшування допоможе зернам вивільнити більше свого аромату і зробити більш міцним екстракт. Струшування також допоможе зробити смак більш стійким.
5. Через тиждень зніміть кришку та процідіть настоянку через ситечко, марлю або кавовий фільтр. Залиште зерна на фільтрі, близько 30 хвилин, щоб настоянка повністю стікла.
6. Перелийте екстракт у зручну пляшку, з вузьким горлечком і зберігайте екстракт при кімнатній температурі.
При зберіганні в герметично закритої ємності, екстракт кави зберігається не менше року, завдяки алкоголю.
Кавовий Концентрат
Використовується для приготування кави, змішуючи концентрат з водою. Для приготування гарячої кави - змішуйте одну частину кавового концентрату з однією-двома частинами окропу. Додавайте молоко і цукор за смаком. Також можете використовувати таке ж співвідношення концентрату і холодної води або молока для приготування холодної кави.
В холодній каві краще використовувати рідкий підсолоджувач, тому що цукор-пісок може не розчинитися в холодній каві.
Приготування:
Складові:
- Кава - 340 г
- Вода - 1,4 л
Використовуйте співвідношення одна частина кави на чотири частини води, за вагою.
2. Покладіть подрібнену каву у великий скляний глечик. Залийте зерна холодною водою. Добре перемішайте.
● Якщо у вас немає великого глечика, можете також зробити концентрат у скляній мисці.
● Для невеликої порції, концентрат можна зробити у френч-пресі. Коли концентрат настоїться, опустіть поршень.
3. Накрийте глечик рушником, щоб не допустити потрапляння пилу, комах та інших частинок. Дайте концентрату настоятися при кімнатній температурі протягом цілого дня (24 годин).
Оскільки ця суміш готується з холодною, а не гарячою водою, процес екстракції триває довше.
4. Процідіть через дрібне ситечко або одноразовий кавовий фільтр чи марлю. Дайте йому стекти протягом 30-45 хвилин, поки вся рідина не просочиться через фільтр.
Не помішуйте проціджену настоянку, інакше концентрат може стати каламутним.
5. Перелийте концентрат в герметичну банку. Можна зберігати в холодильнику від тижня до 10 днів.
Також читайте: Прилад "Кавоварка холодного заварювання KitchenAid"
Кавовий Сироп з Зерновою Кавою
Сироп можна використовуйте для підсолоджування напоїв або десертів. Додайте від 1 чайної ложки до 1 столової ложки (від 5 до 15 мл) сиропу для підсолоджування і ароматизації кавових напоїв, коктейлів, молочних коктейлів та інших напоїв. Також можете використовувати сироп замість цукру для ароматизації хлібобулочних виробів або розбризкувати його на морозиво та інші десерти.
Приготування:
Складові:
- Вода - 470 мл
- Цукор - 450 г
- Кава зернова - 43 г
2. Коли цукор повністю розчиниться, зніміть з вогню. Додайте мелену каву і перемішайте.
Для приготування ванільного кавового сиропу, додайте в нього від 1 до 2 чайних ложок (від 5 до 10 мл) ванільного екстракту.
3. Залиште сироп приблизно на годину. Щоб сироп охолонув та наситився кавовим смаком.
4. Процідіть сироп, як тільки він охолоне до кімнатної температури. Процідіть через дрібне ситечко або одноразовий кавовий фільтр чи марлю. Залиште його стікати.
5. Перелийте кавовий сироп в герметичну банку або в ємність зі зручною кришкою, ємність з під сиропу або з якої можна вичавлювати, або велику банку. Зберігається в холодильнику протягом двох тижнів.
Також читайте: Солона карамель від П'єра Ерме
Кавовий Сироп з Розчинною Кавою
Використовується, щоб поливати десерти, торти, випічку, морозиво та ін.
Приготування:
Складові:
- Кава розчинна — 50 г
- Вода — 100 мл
- Цукор — 70 г
2. Воду, що залишилась змішайте з цукром в невеликому кухлику або каструлі.
3. Варіть карамель на середньому вогні: не помішуючи, а періодично похитуйте каструльку з боку в бік. Варити до приємного світло-бурштинового кольору. Якщо ви любите карамель більш насичену, варіть довше.
4. Розчинену каву вилийте до карамелі, перемішайте, доведіть до кипіння і відключіть вогонь.
Кавовий екстракт готовий.
5. Перелийте в баночку, дайте охолонути, закрийте кришкою і зберігайте в холодильнику.
За матеріалами: wikihow.com, povarenok.ru
Коментарі
Дописати коментар