Білий оцет - синтетичний продукт, заборонений для харчових потреб

Білий оцет - синтетичний продукт, заборонений для харчових потреб


Медики та кулінари впевнено стверджують, що синтетичний білий оцет згубно впливає на здоров’я людини, тому його не бажано використовувати в кулінарії. Такий продукт краще застосовувати в побутових цілях лише як технічний розчин для дезінфекції та засіб для очищення.

Синтетичний оцет (його ще називають столовим) – продукт хімічного синтезу природного газу або сублімації деревини. Синтетичний оцет уперше синтезував німецький хімік Гофман ще 1898 року, з того часу технологія його виготовлення зазнала багатьох змін, проте суть – штучність – залишилася незмінною.

Дуже небезпечну отруту, суто технічну кислоту, виготовлену з нехарчової сировини (за умов нагрівання й сухої перегонки стружки лісових дерев і технологічної переробки нафти та природного газу), назвали оцтовою есенцією. Цей технічний за вмістом «коктейль» отруйних кислот під назвою оцет «Столовий» у СРСР і тепер уже в незалежній Україні вживають замість харчового оцту. Розчин на смак, як кажуть фахівці, є дуже «брудний» і «важкий». І це не дивно, адже в цій отруйній рідині є майже вся таблиця Менделєєва: сульфати, нітрати, хлориди, мідь, залізо та дуже небезпечні для здоров’я важкі метали. Є тут і миш’як – стовідсоткова повільна отрута. І все це розчинено звичайною водою з крана. От і вийшов «вибуховий коктейль» із хімічних сполук та важких солей. Тому в країнах Європи та США, навіть у сусідній Білорусі, використання «синтетичної» оцтової кислоти для харчових потреб заборонено. Допускають використання штучної оцтової кислоти лише як засіб для дезінфекції та чищення. А в Україні згідно з чинним стандартом виробники мають право виготовляти замінники оцту шляхом розведення водою оцтової кислоти. Такий оцет називається «Столовий».

Виробники не завжди зазначають у складі, що використовували синтетичну оцтову кислоту. Крім того, дуже часто вони узагалі продають сумнівний продукт, додаючи в оцет більше води, ніж потрібно. Через це він має нижчий відсоток кислоти. Здоров’ю це не загрожує, а от консервацію зіпсує, адже всі рецепти передбачають застосування 9 % оцту.

Щоб відрізнити справжній оцет від синтетичного, уважно вивчіть етикетку. Написи «столовий оцет», «оцтова кислота» й «есенція» (70-80 %) свідчать про ненатуральність продукту. На етикетці справжнього оцту має бути напис «спиртовий», «біохімічний» або ж «натуральний оцет».


Також читайте:   Натуральний домашній оцет

 

Не завжди назва гарантує натуральність. До прикладу, «яблучний оцет» – не обов’язково продукт, виготовлений з яблучного соку, можливо, виробник у розчин синтетичної оцтової кислоти просто додав яблучний ароматизатор та барвник. А от натуральний оцет не потребує барвників та ароматизаторів. Крім того, він може містити природний осад на дні пляшки.

Обов’язково ознайомтеся зі складом продукту, який наведений у порядку переваги інгредієнтів. Якщо вказано просто «оцтова кислота» без зазначення способу її виробництва, то вона, швидше за все, синтетична. У готових продуктах оцтова кислота позначається «Е260».

Зверніть увагу і на термін придатності: натуральний продукт може зберігатися за певних умов не більше чотирьох років. Синтетичний оцет не зіпсується і через 5, 10, навіть 15 років.

Оцет із харчової сировини не може коштувати дешево, адже його собівартість у 8-10 разів вища за синтетичний аналог. Але і за ненатуральний можна заплатити багато, оскільки виробники з певних причин можуть видавати такий оцет за натуральний.



Також читайте:  Ось чому шкідливо пити дешевий чай в пакетиках!

 

Ще одну небезпеку становить і той факт, що шкідливий для здоров’я споживача так званий «пластиковий» оцет «Столовий» розливають у нехарчову поліетиленову тару. З неї шкідливі речовини потрапляють у вкрай агресивну рідину, а згодом – у наші шлунки, поступово отруюють організм людини. Ще одна проблема виникає і з примітивністю процесу виготовлення «пластикового» оцту. З однієї каністри концентрату шляхом розчинення водопровідною водою можна виготовити велику кількість так званого «Столового» оцту. Тобто була концентрація розчину з нехарчової сировини 70-80% – стала не більше ніж 9%. Тому й собівартість підробки у 8-10 разів нижча за натуральний оцет. Бо оцет зі справжньої харчової сировини не може коштувати дешево. Тож виникають різні злочинні схеми. Шахраї мають надприбутки, а чесні виробники, сумлінні платники податків, часто лише зазнають збитків.

Оцтова есенція (концентрація 70% і більше) не тільки може спричинити смерть, але під час необачного вживання миттєво викликає дуже болючі та глибокі опіки, руйнує тканини організму (білок).

В Україні синтетичний оцет (столовий) використовує більшість господинь, застосовуючи для підкислення страв і соусів, при консервуванні, для розпушення тіста. А ще за допомогою цього оцту відновлюють колір тканин і видаляють погані запахи з посуду.


Джерело: yavoriv-info.com.ua, uyut.in.ua


Схоже

Коментарі