Шампанське Просекко. Яка різниця між "Шампанським" та "Просекко"

Шампанське Просекко

Чи знаєте ви різницю між Шампанським та Просекко. Не все ігристе вино класифікується, як шампанське.

Шампанське (від фр. Champagne - Шампань) - ігристе вино, виготовлене з винограду, який росте в регіоні Шампань, що знаходиться за 160 км на схід від Парижа. Все «шампанське» в цьому регіоні виготовляється з використанням особливого процесу, який полягає в ферментації всередині пляшки, після чого вино стає ігристим. Це єдиний спосіб досягнення високої якості, синонімом якої є «шампанське». «Шампанському» притаманний тонкий смак, світло-солом'яне з золотими відтінками забарвлення та гармонійний букет.

Просекко (італ. Prosecco) - італійське сухе ігристе вино. Виготовляється з винограду сорту Глера (Glera) (також відомий як Просекко), іноді з додаванням сортів Вердізо, Перера і Б'янкетта. Виробляється в 9 провінціях Італії в регіонах Фріулі-Венеція-Джулія і Венето.

Через те, що назва «Шампанське» є захищеною законом зареєстрованою торговою маркою, інші виробники не мають права називати ігристі вина власного виготовлення «шампанським».

Попри це, назва «шампанське» використовується на внутрішньому ринку України та інших країнах СНД у зареєстрованих на території цих країн торговельних марках: «Українське шампанське», «Советское». На експорт ці марки вин ідуть під назвою «Кримське», «Українське ігристе», «Артемівське ігристе» та ін.

Також читайте:   Ігристе вино. Українське виробництво. Артвайнері

Просекко відоме як основний інгредієнт коктейлю Белліні, а відносно недавно стало популярним як порівняно дешевший замінник шампанського.


Шампанське Просекко

Сорти ігристого вина 
  • Ігристе вино (Sparkling wine): термін, що використовується для будь-якого ігристого без специфічного регіонального призначення, часто застосовується до американських вин.
  • Шампанське (Champagne): Ігристе вино, що виробляється у однойменній французькій області.
  • Кава (Cava): Внесок Іспанії в родину ігристого, названий на честь підвалів, в яких він виробляється.
  • Просекко (Prosecco): ігристе вино, що виробляється в Італії, в основному в регіоні Венето.
  • Брют (Brut) або найсухіше: Сухий різновид ігристого вина та найбільш поширений.
  • Екстра-брют (Extra brut / Brut nature / Brut zero) або брют-кюве: Сухий з сухих. Також відомий як brut sauvage.
  • Надзвичайно сухий (Extra dry): Середній між солодкими та сухими шампанськими винами, ці популярні вина лише трохи сухі. Не слід плутати з "екстра-брют (еxtra brut)".
  • Демі-сек (Demi-sec) або напівсухе: трохи солодше, ніж сек (sec), але не настільки солодкий, як дукс (doux).
  • Солодке (Doux): дуже солодке ігристе, як правило, виступає, як десертне вино.
  • Сухе (Sec): Трохи солодке, хоча назва насправді перекладається як "сухе" французькою мовою.
  • Non-Vintage: невитримане, ігристе вино, вироблене з суміші винограду різних років. Позначається абревіатурою "NV".
  • Вінтаж (Vintage): ігристе вино, вироблене з одного року винограду.
  • Grand cru: Вино, яке походить з найкращих виноградників.
  • Cuvée: Суміші вин. Секрет суміші тримається у таємниці.

Шампанське Просекко

Просекко - це біле ігристе вино, яке виробляється на північному сході Італії: в регіонах Венето і Фріулі. Просекко часто називають сорт винограду, з якого роблять це вино. Але, з 2009 року, сорт винограду має іншу офіційну назву - Глера, а поняття «Просекко» застосовується безпосередньо до позначення напою.

Виробництво

На відміну від свого основного конкурента - шампанського - Просекко виробляється методом Шарма, в якому вторинна ферментація відбувається в резервуарах з нержавіючої сталі, що робить виробництво вина менш дорогим.

Щороку виробляється приблизно 150 мільйонів пляшок італійського Просекко. У 2008 році 60 % всього Просекко було вироблено в регіонах Конельяно і Вальдобб'ядене. Обсяг виробництва тут становив 370 млн євро в 2007 році. Починаючи з 2000 року, виноград Просекко також вирощується в таких країнах як Бразилія, Румунія, Аргентина та Австралія.


Також читайте:   Домашне ігристе вино, шампанське


Різновиди

Просекко виробляється, в основному, як ігристе вино - газоване (Спуманте (італ. Spumante)) з тиском у пляшці більше 3 атм і слабогазоване (Фріззанте (італ. Frizzante), Джентіле (італ. Gentile)) з тиском у пляшці менше 3 атм. Просекко Спуманте, що піддається повній вторинній ферментації, є більш дорогим і може містити трохи винограду сортів Pinot bianco або Pinot grigio. За вмістом цукру Просекко поділяється на «брют» (фр. brut) — до 15 г/л залишкового цукру, «екстра сухе» (англ. extra dry) — 12-20 г/л, або «сухе» (англ. dry) — 20-35 г/л.

З винограду сорту Глера також виробляється тихе вино (італ. calmo або італ. tranquillo). Його кількість не перевищує 5 %, і воно рідко використовується.

Вино з традиційного регіону виробництва Конельяно-Вальдобб'ядене позначаються як «Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene», «Prosecco di Conegliano» або «Prosecco di Valdobbiadene». Просекко з іншими позначками, такими як «IGT-Veneto», зазвичай дешевше, але його якість сильно варіюється.

Картіцце Просекко

Пагорб Картіцце — це виноградник висотою в 1000 футів з 107 га виноградників, що належать 140 виноробам. За місцевою легендою виноград Картіцце традиційно збирався в останню чергу, тому що виноградники розташовані на крутих важкодоступних схилах. І винороби виявили, що більш довгий період дозрівання покращує смак. Вважається, що Просекко, виготовлене з цього винограду, дуже високої якості, іноді для опису цього Просекко вживають термін «Grand Cru». Гектар виноградників Картіцце оцінюється, щонайменше, в $1 млн.

Споживання

В Італії Просекко вважається вином на будь-який випадок. Поза Італії його часто вживають як аперитив. Як і інші ігристі вина, Просекко подається охолодженим. На відміну від Шампанського в пляшці з Просекко процес ферментації не йде, і з часом воно старіє. Тому Просекко потрібно вживати молодим, бажано не старше двох років.

У порівнянні з іншими ігристими винами, Просекко містить мало алкоголю, всього від 11 до 12 % об. Це є типовим для італійських білих ігристих вин. Букет Просекко описують як дуже ароматний і свіжий, що викликає асоціації з жовтим яблуком, грушею, білим персиком та абрикосом. На відміну від шампанського, яке цінують за його насичений смак і складні вторинні аромати, більшість Просекко мають інтенсивні первинні аромати і мають свіжий, легкий і порівняно простий смак.

Зазвичай Просекко подається в чистому вигляді, проте воно також входить в деякі коктейлі. Так, Просекко є основним інгредієнтом коктейлю Белліні і часто є основою популярного в Венето коктейлю «венеційський спрітц», і може заміняти шампанське в інших коктейлях, таких як Мімоза. Просекко входить також в італійський коктейль Sgroppino (з горілкою і лимонним щербетом). 

Вважається, що в справжньому Просекко винограду сорту Глера становить не менше 85%, а решта 15% - це місцеві сорти винограду: Вердізо, Бьянкетта, Перера, а також Шардоне, Піно Блан, Піно Нуар, Піно Гріджо. До 1960-х років Просекко було відомо, як досить солодке шампанське, сильно схоже на Асті, що виготовляється в П'ємонті. Але технології виробництва змінюються і тепер Просекко - особливий алкогольний напій, що виділяється на тлі інших вин.

Також читайте:  Як закарпатське вино завойовує світ. Репортаж з Шато Чизай

Короткий огляд

Для всіх варіантів цього ігристого вина характерний жовтий солом'яний колір. В цілому, смак фруктовий, що має приєму свіжість. За рівнем солодкісті Просекко можна поділити на:
  1. Брют - до 12 г цукру на 1 л напою. Це новітня версія ігристого, якому властивий вишуканий цитрусовий аромат, доповнений квітковими та рослинними нотками.
  2. Екстра-драй - на 1 л вина доводиться 12-17 г цукру. Класичний варіант. Аромат його сповнений фруктовими нотками, яблук та груш. Смак м'який і одночасно сухий.
  3. Драй або сухе - 17-32 цукру на 1 л ігристого вина. Має розпізнавальний пікантний смак та приємний фруктовий аромат з тропічними відтінками.
Класичний напій гарний, як аперитив. Перед вживанням його слід охолодити до 6-8°С.

Середня калорійність шампанського Просекко - 120 кКал.

Просекко універсальний напій, який чудово поєднується з рядом страв: закусками, першими стравами, пастами, білим м'ясом, рибою та сирами.

Популярні марки Просекко

На полицях магазинів можна побачити Просекко від різних виробників.

 Види напою та основні властивості:


Valdo, Marca Oro, Prosecco di Valdobbiadene Superiore

Сухе шампанське, в кольорі вловимі легкі золоті відблиски. Смак м'який, залишає солодкий післясмак. Аромат неповторний, що поєднує в собі фруктові мотиви, які поволі перетікають у відтінки акації, дикого яблука та меду. Чудовий аперитив. Особливо добре напій поєднується з морепродуктами.
Шампанське Просекко / Valdo, Marca Oro, Prosecco di Valdobbiadene Superiore



Nino Franco, Rustico, Valdobbiadene Prosecco Superiore

Сухе ігристе вино має яскраві переливи. Свіжий смак створений фруктовими відтінками, де особливо виразними є грушеві тони. Аромат стійкий та свіжий, в ньому відчутні відтінки яблука та банана, закінчується композиція ніжним квітковим ароматом. Напій використовується як аперитив. Подається в компанії морепродуктів, паст, різотто.
Шампанське Просекко / Nino Franco, Rustico, Valdobbiadene Prosecco Superiore




Tenuta Ca 'Bolani, Prosecco DOC Spumante Brut

Сухе шампанське, має стійку білу пінку. Смак фруктово-квітковий з мигдальними відтінками. Аромат приємний, фруктовий, в який входять запахи гліцинії та яблучного кольору. Відмінний аперитив, чудово підходить до делікатесів та десертів.
Шампанське Просекко / Tenuta Ca 'Bolani, Prosecco DOC Spumante Brut



Bacio della Luna Extra Dry Prosecco

Шампанське сухого типу, кольору характерні зеленуваті відблиски. У освіжаючому смаку на перший план виходять фруктові відтинки груші та яблука, далі йде тривалий післясмак з помірною кислинкою. Аромат напою сповнений квіткових відтінків з тонами фруктів. Дуже добре поєднується з морепродуктами. Відмінний аперитив.
Шампанське Просекко / Bacio della Luna Extra Dry Prosecco



Botter, Prosecco Spumante

Сухе шампанське з золотавим відтінком. Смак збалансований, з відчутною кислотністю. Створений фруктовою палітрою: яблуком, грушею, мигдалем. В ароматі напою також превалюють фруктові нотки. Добре вживати, як аперитив, або у компанії легких салатів та морепродуктів.
Шампанське Просекко / Botter, Prosecco Spumante



Contarini, Prosecco Victor White Extra Dry DOC

Сухе ігристе вино, йому властива стійка пінка та помірний перляж*. Смак неймовірно свіжий та гармонійний, в ньому відмінно злилися фруктові нотки та тони солодкого меду. Аромат напою миттєво обдаровує яскравим квітковим запахом, що доповнений фруктовими відтінками. Відмінний аперитив. Гармонує з легкими закусками, пастою.
Шампанське Просекко / Contarini, Prosecco Victor White Extra Dry DOC



Ruggeri, Prosecco Valdobbiadene Giall'Oro

Шампанське сухого типу з зеленуватим відтінком та стійкою грою дрібних бульбашок. Смак свіжий та гармонійний, з тривалим післясмаком. Аромат яскравий, відчутна квіткова гама і відтінки стиглих яблук. Гарний аперитив. За столом складе компанію легким закускам та пасті.
Шампанське Просекко / Ruggeri, Prosecco Valdobbiadene Giall'Oro



Bortolomiol, Bandarossa Extra Dry Millesimato, Valdobbiadene Prosecco Superiore

Це сухе ігристе вино має блідо-жовтий колір. У смаку простежується вершкова текстура та фруктові ноти. В ароматі домінують відтінки соковитих фруктів: груші, яблука та цитрусових. Вживається як аперитив, також подають разом з рибними стравами та пастою.
Шампанське Просекко / Bortolomiol, Bandarossa Extra Dry Millesimato, Valdobbiadene Prosecco Superiore



Umberto Bortolotti, Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore Extra Dry

Сухому шампанському притаманний дрібнозернистий перляж. Смак яскравий та насичений, сповнений фруктових нот. В ароматі конкретно виражена квіткова палітра. Виступає як аперитив або доповнення до морепродуктів.
Шампанське Просекко / Umberto Bortolotti, Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore Extra Dry



При покупці ігристого вина Просекко ретельно вивчайте пляшку. На ній в обов'язковому порядку повинно фігурувати слово Prosecco. В іншому випадку, Ви купуєте інший вид напою.





*перляж - «гра» бульбашок


Фото: popsugar.com



За матеріалами: popsugar.com, uk.wikipedia.org: 1, 2; vzboltay.com

Схоже

Коментарі