Кавозамінник, кава з жолудів

Кавозамінник, кава з жолудів

Кавозамінники використовують, як заміну кави. В якості кавозамінників використовують смажені зерна, плоди, коріння. В нагоді кавозамінники стають для тих хто не може вживати звичайну каву через складнощі зі здоров'ям, наприклад як високий тиск, алергія та ін.

Проте кава з жолудів має корисні властивості. У жолудях міститься багато вітамінів, мінералів, мікроелементів, білків, вуглеводів, амінокислот і крохмалю. Вітаміни: РР, А, бета-каротин, В1, В2, В3, В6, В9, калій, марганець, залізо, кальцій, цинк, мідь, фосфор ін., які необхідні організму для нормального функціювання. У білку жолудя чимало глутамінової кислоти.

Також читайте:   Вітаміни та мікроелементи в організмі людини

Жолуді в їжу використовують з давніх часів. В часи Другої світової війни більшість населення Німеччини пили каву з жолудів. Жолуді надають сили, підвищують витривалість, надовго втамовують голод. Сприяють травленню, стабілізують стан нервової системи. Мають корисну дію на стан волосся, ясен, шкіри, сповільнюють процеси старіння.

Кавозамінник, кава з жолудів

Завдяки кварцетину, що входить до складу: володіють протинабряковою, спазмолітичною, антигістамінною, протизапальною діями. Сприяють зняттю набряків, спазмів, запалень; мають антиоксидантні властивості; протипухлинну дію; є бактерицидним засобом; мають обволікаючу властивість; використовуються при шлунково-кишкових захворюваннях, у тому числі при отруєннях, розладах; сприяють поліпшенню роботи травної системи; використовуються при варикозному розширенні вен і тромбозах; сприяють зняттю зубної болі та заспокоюють біль ясен; допомагають у лікуванні гіпертонії, остеохондрозі; використовуються при кашлі, бронхітах, лікуванні туберкульозу; знижують рівень цукру в крові.

Жолуді не вживають у сирому вигляді, можуть призвести до отруєння. Перед вживанням треба жолуді обробити. Дубильні речовини надають жолудям гіркуватий присмак, для його усунення їх вимочують. Для цього - жолуді чистять від шкарлупи, розрізають на чотири частини, заливають водою і два дні вимочують, міняючи воду три рази на добу.


Каву з жолудів можна придбати, а можна приготувати самим.

Для приготування кави:

         Стиглі жолуді збирають  наприкінці вересня - початку жовтня. Вони мають бути тверді, без  пошкоджень.

Кавозамінник, кава з жолудів

    Сирі жолуді зберігають в морозилці.
         Для виявлення червивих або пошкоджених жолудів, треба їх залити водою і ті плоди, що спливли - видалити. А придатні залишити у воді на 20-30 хвилин.
         Після воду злити, та підсушити їх у духовці, та довести їх до золотистого кольору. Для цього треба розкласти їх на деці та поставити у розігріту до 100 ° С духовку на 5-10 хвилин.
         Підсушені остиглі жолуді очистити від шкарлупи. Ядра пропустити через м'ясорубку та просушити у духовці.

Кавозамінник, кава з жолудів

         Зберігати у щільно закритих скляних банках, без доступу вологи.
         Перед приготуванням кави, порошок змеліть у кавомолці та обсмажте на сухій сковороді. Від тривалості обсмаження буде залежати смак.

Кавозамінник, кава з жолудів

         Готується, як звичайна молота кава. Можна пити з молоком та готувати різні кавові напої.

Також читайте:   Кава з Кешью. Лате кава

Дивіться ще відео:


Схоже

Коментарі