Кавозамінники
використовують, як заміну кави. В якості кавозамінників використовують смажені
зерна, плоди, коріння. В нагоді кавозамінники стають для тих хто не може
вживати звичайну каву через складнощі зі здоров'ям, наприклад як високий тиск,
алергія та ін.
Проте кава з жолудів має корисні властивості. У
жолудях міститься багато вітамінів, мінералів, мікроелементів, білків,
вуглеводів, амінокислот і крохмалю. Вітаміни: РР, А, бета-каротин, В1, В2, В3,
В6, В9, калій, марганець, залізо, кальцій, цинк, мідь, фосфор ін., які
необхідні організму для нормального функціювання. У білку жолудя чимало
глутамінової кислоти.
Також читайте:
Вітаміни та мікроелементи в організмі людини
Жолуді в їжу використовують з давніх часів. В часи Другої світової війни
більшість населення Німеччини пили каву з жолудів. Жолуді надають сили,
підвищують витривалість, надовго втамовують голод. Сприяють травленню,
стабілізують стан нервової системи. Мають корисну дію на стан волосся, ясен,
шкіри, сповільнюють процеси старіння.
Завдяки
кварцетину, що входить до складу: володіють протинабряковою, спазмолітичною,
антигістамінною, протизапальною діями. Сприяють зняттю набряків, спазмів,
запалень; мають антиоксидантні властивості; протипухлинну дію; є бактерицидним
засобом; мають обволікаючу властивість; використовуються при шлунково-кишкових
захворюваннях, у тому числі при отруєннях, розладах; сприяють поліпшенню
роботи травної системи; використовуються при варикозному розширенні вен і
тромбозах; сприяють зняттю зубної болі та заспокоюють біль ясен; допомагають у
лікуванні гіпертонії, остеохондрозі; використовуються при кашлі, бронхітах,
лікуванні туберкульозу; знижують рівень цукру в крові.
Жолуді не
вживають у сирому вигляді, можуть призвести до отруєння. Перед вживанням треба
жолуді обробити. Дубильні речовини надають жолудям гіркуватий присмак, для
його усунення їх вимочують. Для цього - жолуді чистять від шкарлупи,
розрізають на чотири частини, заливають водою і два дні вимочують, міняючи
воду три рази на добу.
Каву з жолудів можна придбати, а можна приготувати самим.
Для приготування кави:
■ Стиглі жолуді збирають наприкінці вересня - початку жовтня. Вони мають бути тверді, без пошкоджень.
Сирі жолуді зберігають в морозилці.
■ Для виявлення червивих або пошкоджених жолудів,
треба їх залити водою і ті плоди, що спливли - видалити. А придатні залишити у
воді на 20-30 хвилин.
■
Після воду злити, та підсушити їх у духовці, та довести їх до золотистого
кольору. Для цього треба розкласти їх на деці та поставити у розігріту до 100
° С духовку на 5-10 хвилин.
■ Підсушені остиглі жолуді очистити від шкарлупи.
Ядра пропустити через м'ясорубку та просушити у духовці.
■ Зберігати у щільно
закритих скляних банках, без доступу вологи.
■ Перед приготуванням кави, порошок змеліть у
кавомолці та обсмажте на сухій сковороді. Від тривалості обсмаження буде
залежати смак.
■ Готується, як звичайна
молота кава. Можна пити з молоком та готувати різні кавові напої.
Також читайте:
Кава з Кешью. Лате кава
Дивіться ще відео:
Коментарі
Дописати коментар