Розпушувач або пекарський порошок своїми руками

Розпушувач або пекарський порошок своїми руками

Розпушувач потрібен, щоб надати тісту легкість, пухкість. Дія заснована на хімічній реакції, що супроводжується виділенням вуглекислого газу, який, утворюючи пухирці, рівномірно «піднімає» тісто, надаючи виробам пористість і пишність без присмаку соди.

За темою:  Чим відрізняється розпушувач від дріжджів?

Пекарний порошок з різним складом інгредієнтів випускається багатьма виробниками харчових добавок і продається в готовому вигляді. Склад розпушувача або пекарського порошку в пакетику: лимонна кислота, сода, борошно або крохмаль.
  • Борошно – 12,2 г
  • Сода - 4.8 г
  • Лимонна кислота - 3 г
Харчова сода використовується при готуванні тортів, тістечок, печива та іншої випічки, надаючи їй об'єм. В рецептах де використовується тільки сода, мають бути кислі продукти.

Сода - відомий усім розпушувач, лимонна кислота - активатор соди. А щоб вони не вступали в реакцію в банці під впливом вологи, додається крохмаль або борошно. Краще крохмаль.

При використанні оцту для гасіння соди реакція відбувається відразу.

За темою:  Білий оцет - синтетичний продукт, заборонений для харчових потреб

При використанні розпушувача реакція відбувається безпосередньо в тісті. Вуглекислий газ, що виділився не випаровується, тісто виходить пухке, приблизно в 2 рази пишніше. Розпушувач починає діяти при температурі в духовці 60 градусів.


Зробити розпушувач, пекарський порошок
  • Борошно або крохмаль - 12 ч. ложок (крохмаль збільшить термін придатності пекарського порошку)
  • Сода - 5 ч. ложок
  • Лимонна кислота - 3,75 ч. ложок (не гранули, а подрібнена в кавомолці або ступці.)
В 1 чайній ложці: борошна – 10 г, соди – 12 г, лимонної кислоти – 8 г.

Або
  • Крохмаль - 60 г
  • Сода - 25 г
  • Лимонна кислота - 15 г
Гарно змішати. Зберігати у щільно закритій баночці.


Схоже

Коментарі