Розпушувач потрібен, щоб надати тісту легкість, пухкість. Дія заснована на хімічній реакції, що супроводжується виділенням вуглекислого газу, який, утворюючи пухирці, рівномірно «піднімає» тісто, надаючи виробам пористість і пишність без присмаку соди.
За темою: Чим відрізняється розпушувач від дріжджів?
Пекарний порошок з різним складом інгредієнтів випускається багатьма виробниками харчових добавок і продається в готовому вигляді. Склад розпушувача або пекарського порошку в пакетику: лимонна кислота, сода, борошно або крохмаль.
- Борошно – 12,2 г
- Сода - 4.8 г
- Лимонна кислота - 3 г
Сода - відомий усім розпушувач, лимонна кислота - активатор соди. А щоб вони не вступали в реакцію в банці під впливом вологи, додається крохмаль або борошно. Краще крохмаль.
При використанні оцту для гасіння соди реакція відбувається відразу.
За темою: Білий оцет - синтетичний продукт, заборонений для харчових потреб
При використанні розпушувача реакція відбувається безпосередньо в тісті. Вуглекислий газ, що виділився не випаровується, тісто виходить пухке, приблизно в 2 рази пишніше. Розпушувач починає діяти при температурі в духовці 60 градусів.
Зробити розпушувач, пекарський порошок
- Борошно або крохмаль - 12 ч. ложок (крохмаль збільшить термін придатності пекарського порошку)
- Сода - 5 ч. ложок
- Лимонна кислота - 3,75 ч. ложок (не гранули, а подрібнена в кавомолці або ступці.)
Або
- Крохмаль - 60 г
- Сода - 25 г
- Лимонна кислота - 15 г
Коментарі
Дописати коментар