Аерогриль
Побутовий електроприлад, який готує їжу за допомогою потоків гарячого повітря, яке циркулює в ємності.Здатний замінити:
- плиту,
- мікрохвильову піч,
- духовку,
- пароварку,
- тостер,
- електрошашличницю,
- мангал,
- фритюрницю,
- йогуртницю,
- сушарку для фруктів та овочів,
- стерилізатор банок для консервування.
Є моделі з модулем для перемішування.
За допомогою аерогриля можна:
- смажити м'ясо та рибу,
- запікати,
- варити і готувати на пару,
- розігрівати,
- розморожувати,
- робити випічку,
- стерилізувати банки,
- обсмажувати насіння,
- сушити фрукти і ягоди,
- розігрівати готову їжу.
- Всередину ємності можна поміщати посуд з будь-якого термостійкого матеріалу, завдяки чому можна готувати перші страви, каші і печеню в горщиках.
Принцип роботи
Аерогриль розподіляє гаряче повітря рівномірно по ємності, їжа нагрівається рівномірно за більш короткий час, і при більш низькій температурі ніж у звичайній печі. Приготування відбувається без масла та жиру, що виключає утворення канцерогенів в порівнянні зі смаженням на сковороді.
Історія
Перша конвекційна піч з вентилятором для циркуляції повітря була винайдена у 1914 році, але ніколи не запускалася комерційно.
Першою конвекційною піччю, що широко використовувалася, була Maxson Whirlwind Oven, винайдена у 1945 році. У продажі з'явився у 1967 р.
Аерогриль, конвекційна піч (англ. «convection oven») була розроблена у США в середині 80-х років, як реалізація ідеї створення приладу для приготування смачних страв «гриль». У 1996 р. Петербурзька компанія "Сім пагорбів" («Hotter»), випустила пристрій під назвою аерогриль, яке стало назвою усіх приладів такого класу.
Також дивіться: Цікавий прилад "Dash Compact Air Fryer"
Будова аерогрилю
Аерогриль - складається з кришки з електронагрівачем та вентилятора, панеллю керування, та ємності, зазвичай скляної. Кришки бувають відкидними та знімними.
Зі знімною кришкою можна приготувати у любому жароміцному посуді.
Аерогрилі можуть бути механічними або електронними. Буває два види нагрівальних елементів – металеві ТЕНи або галогенні лампи.
Пристрої з ТЕНом коштують дорожче, ніж з лампами, і прилад буде нагріватися повільніше. Але термін служби такого нагрівального елементу складе близько восьми років і більше.
Галогенний нагрівач, який більш екологічний (скло не схильне до окиснення і корозії), має менший ресурс роботи. У процесі використання на неї потраплятимуть бризки жиру та шматочки їжі, і в цих місцях поверхня нагрівального елементу прогоратимє. Однак галогенові лампи не окислюються, як метал, швидше нагріваються і більш дбайливо обробляють продукти.
Аксесуарами до аерогрилю можуть бути, наприклад:
- решітки,
- шампури,
- плоскі металеві тарілки-лотки,
- щипці для зняття гарячих решіток та піддонів,
- додаткові кільця для збільшення корисного об’єму чаші
Решітки-підставки для аерогрилю, дозволяють розділити робочий простір всередині чаші на кілька рівнів, що дозволяє готувати одночасно декілька страв. А з допомогою металевого кільця, можна збільшити обсяг скляної ємності. Для знімних кришок є підставки та килимки.
Коментарі
Дописати коментар