Кава Копі Лувак (Kopi luwak)

Кава Копі Лувак (Kopi luwak)

Копі Лувак (інд. Kopi luwak) — різновид кави, відомий, перш за все, завдяки специфічному способу обробки. Слово «копі» на індонезійському діалекті малайської мови означає «каву», а слово «лувак» — місцева назва мусанги, або азійської пальмової цивети (Nandinia binotata) — невеликого звіра родини циветових.

Кава Копі Лувак (Kopi luwak)

Процес виробництва «Копі Лувак» полягає в тому, що цивети поїдають стиглі плоди кавового дерева (кавові вишні), перетравлюють оточуючу кавові зерна м'яку оболонку, боби ж не перетравлюються. Люди вибирають їх з посліду, миють, сушать та обсмажують. Іноді зерна продають у вигляді цілих екскрементів.

Кава Копі Лувак (Kopi luwak)

Особлива яскравість смаку кави «Копі Лувак» пояснюється властивостями шлункового соку цивет, до складу якого входить цибетин. Кава «Копі Лувак» характеризується збалансованим смаком з делікатною гіркуватістю, виразним відтінком вершкового масла, відтінками нуги і меду, а також довгим, стійким приємним смаком.

Кава Копі Лувак (Kopi luwak)

Ця кава виробляється в промислових масштабах в Індонезії, на Філіппінах (де ця кава називається також «капе аламід») і в Південній Індії. Засновник промислового способу виробництва «Копі Лувак» — англійський промисловець Джошуа Робінзон, що довгі роки був по суті монополістом в цій справі, але потім подібні фабрики були відкриті й іншими підприємцями.


Вживання

Традиційний спосіб. В Індонезії «Копі Лувак» вручну обсмажують та подрібнюють до стану пилу. Такий помел називають «копі бубук». Його заварюють невеликою кількістю окропу і п'ють — гарячим та дуже солодким.

В інших країнах «Копі Лувак» заварюють відповідно до місцевих традицій, як і решту сортів кави.

Міфи, пов'язані з «Копі Лувак»


Також читайте:   Бентежна таємниця найдорожчої у світі кави


Вважається, що цивети живуть у природних умовах та вибирають лише найстигліші і найсмачніші кавові вишні, а обсяг виробництва цієї кави не перевищує декількох сотень кілограмів на рік. Проте, на початок XXI століття, цей вид кави майже завжди виробляється в промислових масштабах на спеціальних фермах. Луваки на таких фермах містяться в клітках і позбавлені можливості вільно пересуватися у пошуках найкращих кавових ягід.


Очевидно, що в неволі цивети не можуть вибирати найстигліші ягоди і вимушені їсти те, чим їх годують. Також в умовах ферм харчовий раціон цивет відрізняється від природного, що, можливо, відбивається і на смаку напою.

Також читайте:  Екзотична кава "Жаку Берд"

«Копі Лувак» дійсно є одним з найдорожчих сортів кави, проте часто вартість цього сорту кави сильно перебільшується. Насправді гуртова ціна кілограму необсмаженої кави «Копі Лувак» складає від $100. Роздрібна ціна одного стандартного фунту обсмаженої кави складає від $150 (у європейських спеціалізованих інтернет-магазинах). Також «Копі Лувак» дуже часто використовується для блендів — сумішей з менш цінними ґатунками кави.

Також читайте:  Найдорожча їжа

Копі Лувак в Україні

Копі Лувак продається і в Україні, зокрема й у Києві. Вартість однієї чашки кави — від 40 грн.

Кава Копі Лувак (Kopi luwak)
Кава Копі Лувак (Kopi luwak)
Кава Копі Лувак (Kopi luwak)
Кава Копі Лувак (Kopi luwak)
Кава Копі Лувак (Kopi luwak)
Кава Копі Лувак (Kopi luwak)


Джерело: uk.wikipedia.org

Схоже