Найдорожча їжа

Найдорожча їжа

Шафран

Найдорожча їжа
Найдорожча їжа

Що це?

Сушені нитки квітки шафрану. Найдорожчі спеції у світі.

Чому це дорого?

Кожна квітка шафрану містить лише три довгі червоні приймочки. У сушеному вигляді шафран має вигляд тонких темно-червоних ниток. Приймочки із квітки вирізаються вручну, а висушена сировина значно втрачає у вазі порівняно з сирою: з 200 квіток отримують 1 грам шафрану, а 450 тисяч приймочок важать лише 1 кг. Через це шафран протягом століть був найдорожчою пряністю у світі в перерахунку на одиницю ваги: грам цієї пряності був дорожчим за грам золота. Станом на 2017 рік в Україні грам шафрану коштує близько 200 гривень.

Потрібно 75 000 квітів або 225 000 ниток, щоб виготовити 1 фунт спеції. Це означає, що для виробництва 1 фунта потрібно ціле футбольне поле цих квітів.

Ціна: 500 доларів за фунт



Ікра білуги "Almas Caviar"

Найдорожча їжа

Що це?


Це ікра рідкісного сорту надходить на світовий ринок з Ірану, у золотих (24 карата) баночках, яку можна зберігати як сувенір. Слово «Almas» в перекладі означає «алмаз» і ця назва як можна краще підходить для найдорожчої ікри в світі. Слово ікра походить від перського «khag-avar» - ікра-генератор.

Чому це дорого?


Перлинно-золотиста ікра добувається з іранської білуги (Beluga Sturgeon), що мешкає в найбільш прісних та екологічно чистих водах Каспійського моря. Чим старше риба, тим світліше колір ікри, а її аромат відрізняється багатим і вишуканим відтінком. Тільки в компанії Almas є пріоритетне право на ловлю такої риби. Ця ікра походить тільки від осетра альбіноса у віці від 60 до 100 років. І за статистикою, за рік в Європі з'являється не більше 10 кілограмів такої ікри. Недостатність алмайської ікри пояснює високу ціну. Вона також поставляється в 24 каратній золотій баночці.

Можно замовити невелику баночку за ціною 1 287 доларів. Банка вагою 10 г в англійському онлайн магазині коштує 160 англійських фунтів стерлінгів.

Ціна: 25000 доларів США (діапазон 2500 доларів США за фунт)



Також дивіться:   Їжа в чорному стилі


Мармурове м’ясо Кобе та Вагю


Найдорожча їжа

Що це?

Кобе та Вагю - порода м'ясних корів, що відрізняються схильністю до інтенсивної мармуровості та високому вмісту ненасичених жирів. Найвищу мармуровість м’яса мають спеціально виведені породи корів в Японії. Які випасаються в природному середовищі, та харчуються по певній технології. М'ясо таких корів відрізняється високою якістю і коштує дуже дорого. Закуповувати таке м’ясо, може дозволити не кожен ресторан. Середня ціна за 1 кг мармурового м’яса Кобе та Вагю – щонайменше  500 фунтів стерлінгів.

Кобе – це бренд, яловичини преміальної якості. Критерії, за яким м’ясо можуть віднести до кобе, досить жорсткі.

Чому це дорого?

Корови вагю є супер здоровими. Мармуровість м'яса вагю обумовлена ​​не тільки генетикою, а й особливостями вирощування та відгодовування бичків. Корови годуються найкращою травою і забезпечуються найкращим ставленням. Цим коровам дають пити пиво та саке, і масажують руками регулярно, щоб забезпечити якість, соковитість та ніжність.

М'ясо кобе готується дуже швидко при дуже високій температурі і тане в руках. В Японії кілограм м'яса кобе може коштувати більше 500 фунтів стерлінгів. У 2006 році американські ЗМІ назвали яловичину кобе в числі «9 найдорожчих і розкішних продуктів в світі» після ікри, фуа-гра та білого трюфеля.

Ціна: 2800  доларів США



Черний кавун "Денсуке"

Найдорожча їжа

Що це?

Денсуке - це тип чорних кавунів, які вирощують на північному японському острові Хоккайдо в містечку Тома. Їх вивели в середині 1980-х років для того, щоб компенсувати збитки через скорочення врожаю рису. Назва складається з ієрогліфів "рисове поле" і "допомога".

Чому це дорого?

Вони надзвичайно рідкісні. Відрізняються чорним кольором шкірки і яскраво-червоною цукровою м'якоттю. Вага кавунів становить від 5 до 7 кілограмів, вони вважаються хорошим подарунком. Мають інший рівень солодкості, ніж звичайні кавуни, і вони кріпкіші та хрусткіші. Ці кавуни продаються в спеціальних чорних коробках, які підкреслюють їх природний колір.

У розпал сезону кавуни "Денсуке" можна купити в магазинах за 50 доларів.

Ціна: 6100 дол. США



Піца

Найдорожча їжа

Що це?

Піца "Pizza Royale 007". Шеф-кухар, Доменіко Кролла, з Шотландії створив найдорожчу в світі піцу. Її назвали "Pizza Royale 007" після того як її скуштував агент Джеймс Бонд, якого грає актор Деніел Крейг. Продається в місті Агрополі на півдні Італії за 8300 євро.

Чому це дорого?

Піца покрита білими трюфелями, медальйонами з оленини, ікрою білуги вимоченої у шампанському, омаром маринованому у найкращому коньяку та покрита 24-каратними золотими стружками. Вартість ікри, що покриває піцу, понад 750 доларів. Це приблизно 33 долари за укус. На будинок до клієнта приїжджають два кухарі і готують піцу (усе, крім основи) у нього на очах.

Ціна: 1000 доларів США



Копі Лувак (Kopi luwak)

Найдорожча їжа
Найдорожча їжа

Що це?

Кавові боби дефекації азійської пальмової цивети. Відомої, перш за все, завдяки специфічному способу обробки. Слово «копі» на індонезійському діалекті малайської мови означає «каву», а слово «лувак» - місцева назва мусанги, або азійської пальмової цивети (Nandinia binotata) — невеликого звіра родини циветових.

Чому це дорого?

Процес виробництва «Копі Лувак» полягає в тому, що цивети поїдають стиглі плоди кавового дерева (кавові вишні), перетравлюють оточуючу кавові зерна м'яку оболонку, боби ж не перетравлюються. Люди вибирають їх з посліду, миють, сушать та обсмажують. Іноді зерна продають у вигляді цілих екскрементів.

Cмак кави «Копі Лувак» пояснюється властивостями шлункового соку цивет, до складу якого входить цибетин. Характеризується збалансованим смаком з делікатною гіркуватістю, виразним відтінком вершкового масла, відтінками нуги і меду, а також довгим, стійким приємним смаком.  По всьому світу виробляється лише 500 фунтів.

За таку незвичну каву – гурмани віддають не менше ніж 700 доларів за кілограм. Копі Лувак можна придбати і в Україні, зокрема й у Києві. Вартість однієї чашки кави — від 40 грн.

Ціна: 300 доларів за фунт



Сандей «Frozen Haute Chocolate»

Найдорожча їжа

Що це?

Сандей - десерт з морозива. Найдорожче морозиво, ресторану Нью-Йорка. «Frozen Haute Chocolate» - створений Стівеном Брюсом, власником ресторану Serendipity 3, спільно з ювелірною фірмою Euphoria New York - витвір мистецтва і показник справжньої розкоші. До створення цього десерту, найдорожчим десертом з морозива вважався - сандей «Golden Opulence Sundae», який в 2007 році було зареєстровано в Книзі рекордів Гіннесса, як найдорожчий десерт з морозива в світі. Сандей «Golden Opulence Sundae» подається в тому ж ресторані і коштує 1000 доларів США.

Чому це дорого?

Включає в себе 28 сортів какао-бобів, зібраних в різних місцях земної кулі. Половину з складових вкрай складно знайти. В складі цього десерту є шоколадні цукерки сорту «трюфель» La Madeline au Truffle вартістю 250 доларів США кожна або близько 5000 доларів США за 1 кг, які самі по собі є втіленням шоколадного чаклунства, виготовляє кондитерська фірма «Knipschildt Chocolatier». Десерт готується з 5 грамів їстівного золота (23 карат), подається у високому бокалі на ніжці. Зверху прикрашений збитими вершками, покритими найтоншим шаром їстівного золота. Вважається, що вживання в їжу такого золота продовжує молодість і надає життєву енергію.

До бокалу подається також унікальна золота ложка. Ложечка виконана з чистого золота та має вставки з білих і коричневих діамантів. Піднос обрамлений розкішним браслетом з 18-каратного золота з білими діамантами. Блюдо та красиву ложечку відвідувач може залишити собі.

Продається по 25000 $ за порцію. Для приготування цього десерту потрібно багато часу, тому замовляють його заздалегідь. Зазвичай десерт замовляють туристи з Європи або східні шейхи.

Ціна: 25000 доларів США



Трюфельний гриб
Найдорожча їжа
Найдорожча їжа
Що це?

Трюфелі - рід делікатесних грибів, з підземними сумчастими бульбовими плодами.  Самостійно під листям можна виявити трюфель, побачивши мошок, що рояться над ним. Відвіку трюфелі вважали найпотужнішим афродізіаком, що заставляє гурмана з головою кидатися у вир любовних пригод. Вони мають дуже сильний аромат, тому ідеальні для блюд із слабким ароматом, так званих блюд "пасивного смаку". Трюфелі можуть бути в певних видах сиру.

Чому це дорого?

Висока вартість цих грибів обумовлена ​​специфікою умов для їхнього росту, методом їхнього збирання. Для пошуку трюфелів люди використовують спеціально навчених собак і свиней, що володіють феноменально тонким нюхом. Чорні трюфелі (французькі, літні, перигорські) ростуть в землі поблизу дубів і беріз. Чорно-коричневі зовні, такі гриби мають червоно-коричневий колір всередині. Відрізняються сильним, стійким, своєрідним і дуже виразним ароматом і злегка горіховим смаком. Білий трюфель (італійський, п’ємонтський) - більш рідкісний вид, ніж чорний, тому найбільш цінується серед грибів. У білих трюфелів аромат ще більш чітко виражений, ніж у темних. Калорійність складає всього - 24.0 ккал.

Цей делікатес на ринках Європи може коливатись від 4 – до 8 тисяч євро за 1 кг. В залежності від ваги гриба, та його якості.



Риба фугу

Найдорожча їжа
Найдорожча їжа

Що це?

Риба фугу - найдорожче та найнебезпечніше блюдо з Японії. Отруйна риба, краплі отрути якої вистачить щоб вбити 30 людей. Справжня легенда японської кухні, яка є предметом жаху, цікавості та жадання гурманів по всьому світу. Риба не володіє якимось специфічним смаком, тому зупиняють свій вибір на фугу справжні гурмани і любителі полоскотати нерви.

Чому це дорого?

Готувати отруйну рибу може тільки висококваліфікований фугу-шеф, який майстерно зможе видалити отруйні частини риби. Фугу прийнято нарізати найтоншими шматочками, на просвіт яких можна побачити візерунок на тарілці.

Коштує такий делікатес від 300 доларів. А страва приготовлена з цієї риби може коливатись від 500 до 1000 доларів.



Іспанський хамон

Найдорожча їжа

Що це?

Іспанський хамон – справжній делікатес, який коштує досить дорого. Він служить не просто стравою, але ще і прикрасою інтер’єру у багатьох закладах громадського харчування Іспанії. Найдорожча шинка в світі – іспанський хамон під назвою Manchade de Jabugo. Такий хамон може дозволити собі не кожен, тому споживачами цього продукту є найбільш дорогі ресторани. Найцінніший сорт – харчьовані лише жолудем.

Чому це дорого?

Виготовляються з особливої породи свиней, що їдять виключно кору та жолуді. Хамон в'ялиться в спеціальних льохах від 7 до 36 місяців. Хамон (Jamon, перекладається, як окіст), це іспанська делікатес, сировялений окіст кабана особливої породи. Буває двох основних видів: хамон Серрано (serrano) і хамон Іберіко (iberiko). Останній вважається найбільш цінним та дорогим продуктом, ще його називають «чорна нога», вартість такого хамона майже в два рази вище хамона Серрано. Хамон Іберіко виготовляється з окосту кабана, якого відгодовують виключно жолудями, звідси колір м'яса має темний відтінок.

Вартість найдорожчого хамона може досягати 700 євро за кілограм і вище. Зазвичай в іспанських магазинах середня вартість хамона Іберіко близько 150-250 євро за кілограм. Хамон Серрано може коштувати від 40 до 70 євро. В Іспанії в залежності від сорту, ваги та витримки прийдеться віддати не менше 4 тисяч євро за стегно.



Картопля Нурмуатье

Найдорожча їжа

Що це?

Найдорожчу картоплю в світі вирощують на острівці Нурмуатье що в Атлантичному океані. Угіддя під картоплю удобрюють морськими водоростями.

Чому це дорого?

Картопляні поля удобрюють лише морськими водоростями за технологією, яка передається з покоління в покоління. Садять та збирають цей сорт тільки вручну. Найдорожча у світі картопля сорту La Bonnotte на смак дуже ніжна. Щорічно збирається не більше 100 тонн картоплі цього сорту.

Кілограм  сорту такої картоплі  коштує на ринку більше 500 євро.



Ослячий сир

Найдорожча їжа

Що це?

Виробляють в Сербії з ослячого молока, гурманам він відомий під назвою «Пулі». Сербський сир ніколи не продається головами, його виготовляють у вигляді невеликих пірамідок або діжок вагою до 250 г. Визнаний найдорожчим у всьому світі.

Чому це дорого?

«Пулі» робиться за старовинним рецептом в національному заповіднику під Белградом з молока, одержуваного від особливої породи балканських ослиць. Спеціально навчені співробітники роблять його з ослиного молока за стародавніми рецептами. Для приготування сиру молоко має бути свіжим. На виготовлення одного кілограма йде до 25 літрів ослиного молока,. Ослиці дояться тільки руками. Одна тварина за день дає приблизно 200 мл. молока, вартість одного літра молока складає близько 400 євро.

Ціна кілограма цього сиру - 1280 доларів.



Фуа-гра

Найдорожча їжа
Найдорожча їжа

Що це?

Фуа-гра — гусяча або качача печінка, яку штучно збільшують шляхом відгодівлі. Також паштет з гусячої печінки є символом гастрономічного шику, вважається винаходом французьких кулінарів. Процес примусового годування птахів вважається неетичним та заборонений в деяких країнах.

Чому це дорого?

Птахів відгодовують кукурудзяними зернами. Їжа вводиться двічі на день у великій кількості. Як тільки птахів забивають, печінку занурюють в молоко та мед, що не тільки збільшує її об'єм, але й надає їй незрівнянного смаку. Фуа-гра з гусячої печінки має вишуканіший вершковий смак і м'якшу консистенцію, ніж з качачої печінки, яка має яскраво виражений мускусний аромат і виразний смак.


Схоже