Екзотична кава "Жаку Берд"

Jaku-bird / Екзотична кава "Жаку Берд"

Крім вже всім знайомої екзотичної кави Копі Лувак (Kopi luwak), є ще один екзотичний вид кави - Жаку Берд (Jaku Bird).

Історія кави "Жаку Берд" бере свій початок в далеких 60-х роках 20-го століття. В ті часи засновник і власник ферми "Камоцім Естейт", що на південному сході Бразилії, Олівар Фонтенеллі Арайо почав активну діяльність по відродженню первозданного природного ландшафту за допомогою посадки екзотичних дерев, таких як евкаліпт і Піннус Елліот. Також він зайнявся зміною системи зрошення і створінням природних сховищ води.

У 80-х і 90-х роках в результаті цих дій справи ферми пішли вгору. Вона займалася заготовками і поставками деревини. Поліпшилася екологічна ситуація регіону, змінилися флора і фауна. У 1999 році, продовжуючи справу розпочату 92-х річним дідом, Енріке Слопер Арауйо почав вирощування кавових дерев, грунтуючись на способах вирощування кави органік.

На даний момент кавові плантації ферми займають близько 50 га, переважно за рахунок заміни Піннус Елліот на кавові дерева. Проте, кавові дерева ростуть разом з великою різноманітністю інших природних видів дерев. Обрізка дерев відбувається в природних умовах. Обрізані гілки і листя природним чином покращують грунт. Цей проект вирощування органічної кави є пілотним проектом для майбутньої кавової індустрії Бразилії з вирощування organic кави.

Enrique Sloper, Jaku bird / Екзотична кава "Жаку Берд"

Приблизно, десять років тому, власник ферми Енріке Слопер заборонив працівникам винищувати птахів Жаку, яких розглядали як шкідників, що знищують урожай кави. Так "шкідники" в один момент стали рівноправними працівниками ферми, які збирають і обробляють урожай кави. Кавова ягода, після проходження по стравоходу птахів Жаку, звільняється від шкірки і м'якоті і насичується ензимами, що додають кавовому зерну дивовижний шоколадно-кокосовий смак, з тривалим післясмаком.

Екзотична кава "Жаку Берд"

"Я подумав, що можна було б спробувати залучити птахів Жаку, які мешкали на нашій фермі "Camocim" до виробництва особливого органічної кави, але, як виявилося, це - тільки півсправи. Основною проблемою було переконати моїх працівників замість ягід кавового дерева збирати пташиний послід", - говорить Слопер.

Екзотична кава "Жаку Берд"

Зрештою, йому вдалося змусити збирачів робити цю "брудну" роботу тільки в результаті обіцяної фінансової винагороди. Робочі тепер отримують додаткові 100 реалів (близько 50 доларів США) за знаходження посліду птахів Жаку.

"Альтернативного способу для зміни їх стилю мислення не знайшлося", - знизує плечима Слопер.

Процес виробництва кави на фермі "Camocim" включає в себе ручну збірку і обсмажування кожного окремого сорту органічного кавового зерна, для забезпечення найкращої якості і смаку кінцевого напою.

Jacu bird зараз розглядається не як шкідники, що знищують урожай кави, а як рівноправні члени фермерського господарства, що виробляють цю саму екзотичну каву.

Екзотична кава "Жаку Берд"


Джерело: coffee-estate.com.ua




Екзотична кава "Жаку Берд"

Екзотична кава "Жаку Берд"

Екзотична кава "Жаку Берд"


Схоже