Kopi luwak виробляється з кавових зерен фекалій цивети. Це погана новина для цивет.
Ця найдорожча в світі кава виготовлена з посліду. Або, краще, з кавових зерен, які частково перетравлюються, а потім випорожнюються циветою, котовидою. Філіжанка kopi luwak, як відомо, може продаватися у Сполучених Штатах за $ 80.
Знайдена в Південно-Східній Азії та Африці на південь від Сахари, цивета має довгий хвіст, як мавпа, з позначками на мордочці, як у єнота, і смугами або плямами на тілі. Вони відіграють важливу роль у харчовому ланцюжку, їдять комах та дрібних плазунів, крім плодів, таких як кавові вишні та манго, в свою чергу стають їжею леопардів, великих змій та крокодилів.
Спочатку торгівля кави цивет передвіщала добре для цих істот. В Індонезії, азіатська пальмова цивета, яка здійснює рейди на комерційні фруктові ферми, часто розглядається як шкідник, так що зростання kopi luwak промисловості підбадьорювала місцевих жителів захищати цивет за їх цінний послід. Їх травні ферменти змінюють структуру білків кавових зерен, що видаляє частину кислотності та робить каву м'якше.
Але так як кава цивет здобула популярність, а Індонезія зростає як туристичне місце, де відвідувачі хочуть побачити і взаємодіяти з дикою природою, більше диких цивет утримується у клітках на кавових плантаціях. Частково через виробництво кави, але гроші можуть бути отримані від туристів, що хочуть подивитися на цивет.
Дослідники з дослідницького підрозділу з охорони дикої природи Оксфордського університету та лондонської неприбуткової організації World Animal Protection оцінили умови життя майже 50 диких цивет яких утримують у клітках на 16 плантаціях на Балі. Результати, опубліковані в журналі Animal Welfare, малюють похмуру картину.
Від розміру та санітарних умов кліток до здатності їхніх мешканців діяти як звичайні цивети, кожна плантація яку відвідали дослідники не виконала основних вимог до добробуту тварин. - Деякі з цих клітин були буквально крихітними - можна назвати кролячими. Вони зовсім просякнуті сечею і послідом, - сказав один з дослідників.
Деякі з цивет були дуже худі, від того, що годувалися певною дієтою - тільки кавовими вишнями - оболонкою, яка оточує кавове зерно. Деякі з них були з ожирінням, які ніколи не мали можливості вільно пересуватися. Деякі з них були виснажені кофеїном, - сказав Д'Круз.
Але те, що він виявив найбільш тривожним, було дротова підлога, багато з них були змушені цілодобово стояти, сидіти і спати на ній. "Якщо постійно стояти на такій дротовій сітці, це призведе до виникнення ран і саден. Вони не мають можливості нікуди піти з цієї підлоги, - сказав Д'Круз. - Це постійне, інтенсивне джерело болю та дискомфорту.
Крім того, багато цивет не мали доступу до чистої води і не мали можливості взаємодіяти з іншими циветами. І вони піддавалися денному шуму від дорожнього руху та туристів, що особливо хвилює цих нічних тварин.
Дикі або Зневолені: Хто знає?
Все для предметів розкоші - все інше другорядне. Експерти вважають, що kopi luwak робить настільки особливим, полягає в тому, що дикі цивети підбирають та вибирають найкращі вишні кави для їжі. Утримання цивет в клітках та годування несвіжими вишнями призводить до поганого продукту.
Неможливо визначити, чи упаковка kopi luwak була зроблена дикими або зневоленими циветами. У 2013 році таємне розслідування BBC виявило, як кава зневолених цивет яких утримують у негуманних умовах, потрапляє у Європу як кава диких цивет.
Навіть Тоні Уайлд, торговець кавою, який представив Західу kopi luwak, попереджає про це у статті для Guardian. Він став більш індустріалізованим, несумлінним та фальсифікованим, сказав він.
Також читайте: Кава Копі Лувак (Kopi luwak)
Не існує жодної схеми сертифікації, яка б гарантувала, що кава, позначена як «дика», є насправді такою. А інші сертифікатори кави, які працюють з метою забезпечення екологічно відповідального ведення сільського господарства та виробництва, відмовляються сертифікувати будь-яке kopi luwak, зовсім.
Стандарти Мережі сталого сільського господарства, або SAN, які базуються в Нью-Йорку Rainforest Alliance та інші відомі кавові сертифікатори, використовують для видачі своїх марок схвалення, в яких забороняють полювання та утримання диких тварин на фермах. Заборона тримання в клітках цивет спеціально зазначена в рекомендаціях SAN для кави з Індонезії.
UTZ, ще один важливий стандарт для сертифікації кави, також забороняє утримувати в клітках диких тварин на фермах та не сертифікує kopi luwak.
Алекс Морган з Rainforest Alliance, який використовує стандарти SAN, каже, що це занадто ризиковано сертифікувати kopi luwak. Занадто важко визначити, чи зерно є 100% дикого походження чи ні.
"Моя особиста порада, в принципі, уникати його", - сказав він. - Швидше за все, він буде виробництва зневолених цивет.
Джерело: news.nationalgeographic.com
Коментарі
Дописати коментар