Повітряний рис застосовують в кондитерських виробах (шоколаді, цукерках, печиві,
жувальних гумках), продуктах дитячого та дієтичного харчування, овочевих
консервах і харчових концентратах, у складі готових сніданків і сухих сумішей і
т. ін. крім того, помел повітряного рису застосовують для збагачення продуктів
харчування фізіологічно функціональними харчовими інгредієнтами.
У промисловому виробництві повітряний рис виготовляють шляхом нагрівання рисових
зерен під високим тиском з паром. Винайшов метод американець Олександр П.
Андерсон, який наткнувся на "спучення", намагаючись визначити вміст води в одній
гранулі крохмалю в 1904 році. Зерно доводиться до потрібного рівня вологості і
нагнітається до певного тиску. Коли тиск вивільняють, тиск, що зберігається
всередині ядра, змушує його роздуватися. Таким методом виробляється повітряний
рис, який має губчасту текстуру.
Також повітряний рис виготовляють з рисового тіста. Такий метод також
використовують для виробництва рисових пластівців для сніданків, а також
хрусткого рису, використовуваного в батончиках Lion, Nestlé Crunch і подібних
шоколадних батончиках.
В Індії, Бангладеш і Непалі зазвичай використовують - в пластівцях для сніданку
або закусках, і служать популярною вуличною їжею.
Також читайте: Цікавий прилад "Китайська варильна поверхня"
В індійському субконтиненті виробляють повітряний рис шляхом нагрівання
пропареного рису в
караї
або
воке, наповненому гарячою сіллю або піском. Техніка, відома як смаження гарячою
сіллю - сіль або пісок нагрівають в сковороді, поки він не стане досить гарячим
(близько 250 °C). Пропарений або висушений заздалегідь рис додають до нагрітої
сковороди і перемішують. Спучення починається майже відразу і завершується в
лічені секунди, а потім рис вичерпується металевим ситом і охолоджується. Сіль
або пісок, природно, темніє, оскільки він покривається карбонізованим порошком
від обсмажуваної їжі.
Приготувати повітряний рис
Щоб приготувати повітряний рис знадобиться:
Інгредієнти:
- Рис круглозерний
- Вода
- Рослинна олія
― Розподіліть рис тонким шаром, по деці, яка покрита пекарським папером. Відправте у духовку, попередньо розігріту до 80 °С на 1.5 – 2 години. Важливо щоб рис повністю висох. Якщо потрібно, розламайте кульки рису та відправте у духовку далі підсихати.
― Розігрійте масло до 191 °C (375 °F).
Додайте кілька зерен рису, щоб перевірити температуру масла. Киньте у масло кілька сухих рисових зерен. Якщо масло готове, то рис повинен миттєво спучитися. Якщо рис набухає більше 10-15 секунд, нагрівайте масло далі. Але не перегрійте, щоб воно не згоріло.
― Потроху додавайте рис. Рис відразу почне розбухати і спливати.
― Дістаньте шумівкою і покладіть на серветку, щоб видалити зайвий жир. Теж саме, зробити з наступними партіями.
― Готово.
З повітряного рису можна приготувати батончики. Змішуючи повітряний рис з медом, сахарним сиропом, шоколадом з вершовим маслом.
Можна додавати до різних блюд.
Також читайте: Вітаміни та мікроелементи в організмі людини
Рис багатий: крохмалем, вітамінами В1, В2, В3, В5, В6, В9, РР і Е, амінокислотами, мікроелементами (калій, кальцій, марганець, фосфор, магній, натрій, сірка, цинк), мінералами (залізо, йод, селен).
Чим менше зерно обробляють, тим більше користі залишається в його складі.
У рисі присутні складні вуглеводи, завдяки чому людина забезпечена довготривалим припливом енергії.
Не містить глютену.
Коментарі
Дописати коментар