Нітро кава

нітро кава

Що таке Нітро кава (Nitro Coffee)?

Як готується нітро кава

Газоподібний азот пропускають через заварену холодним способом каву. Крихітні бульбашки проходять через каву, і на його поверхні утворюється густа стійка пінка. На вигляд цей напій нагадує пиво "Guinness" або "stout" ​​(до речі, саме пиво "Guinness" наповнюється азотом, а не СО2).

Головне завдання полягає саме в тому, щоб розчинити газоподібний азот в каві. Це робиться за допомогою систем, які можуть накачати азот під тиском. Можна скористатися установкою для наливу пива. Ще знадобитися балон з азотом. Подавати азот найкраще в охолодженій каві, так як при низьких температурах азот істотно легше розчиняється в ньому. Зберігають нітро каву зазвичай в кегах під невеликим надлишковим тиском, а розливають з пивних установок прямо на барної стійці.

нітро кава

Кава з вершковим смаком і красивою пінкою.

Вершковий смак пива або кави пояснюється, зокрема, наявністю в ньому дрібних бульбашок азоту.

Азот відносно слабко розчиняється в воді, даючи більш насичений, більш оксамитовий «присмак» до напою. Ця кава також має менш виражену кислоту в смаку в порівнянні з просто завареною холодним способом каву.

нітро кава

Наповнення азотом пива і кави

Кава та пиво є улюбленими у всьому світі, але не у багатьох спливала асоціація поєднати один з одним. Це почало змінюватися в останні кілька років. Винахідники фахівці з кави об'єднали свої сили та навіть поділились технологією, щоб створити кращий продукт. Кава також стала все більш популярним інгредієнтом пива "stout", надаючи йому унікальну форму і аромат. Проте найбільш помітна спільна розробка в наповнюванні азотом каву та пиво. Спочатку цю ідею почали розробляти в знаменитій ірландській пивоварній компанії "Guinness", а інші (зокрема, кравтверні пивоварні) швидко прослідкували за цією ідеєю. Останнім часом кав'ярні вступили в гру, застосовуючи науку, щоб підштовхнути до зовсім нового типу холодної кави.


Походження наповнення азотом напоїв

Походження теорії наповнення азотом можна прослідкувати ще з початку 1930-х років, коли Гіннес подав патент на розливний кег. Незважаючи на відсутність негайних результатів, кілька десятиліть старанності привели до успіху. У 1964 році Гіннес представив свій перший нитро стаут (stout) в пляшках. Драфтова* версія з'явилася пізніше в 1980-х. Для того, щоб подати нітро-пиво, потрібна спеціалізована система та змішувач для поєднання газу та пива. Нітро-з'єднувач проштовхує пиво через пластину з крихітними отворами, знімаючи азот з пива і створюючи незліченні крихітні бульбашки. Отримане пиво має сукупність бархатистості та гладкості, на відміну від будь-якого іншого сорту пива. Нітро-пиво швидко розповсюдилось за порівняно короткий термін. Nitro Milk Stout від Left Hand Brewing Company одержав бурхливий успіх. Інші пивоварні, такі як Sierra Nevada, Sixpoint Brewery, Sly Fox Beer, та Yards Brewing Company також створили власне нітро-пиво. Компанія "Boston Beer Company" - виробник пива Samuel Adams - очікує, що нітро-пиво відіграватиме значну роль у майбутньому їхньої компанії, починаючи з випуску чотирьох різних банок нітро-пива у лютому 2016 року.

нітро кава stumptown

Споживання кави та тенденції

Нещодавні опитування показали, що близько 83% дорослих американців п'ють каву. Значна частина з них споживає напої кожен день. Це підтверджує закономірність загального жартівливого виразу: "Не говори зі мною, поки не вип'ю кави". Популярність кави лише протягом останніх десятиліть продовжувала зростати. Не так давно багато американців не мали поняття про капучино з фундуком, ванільне лате або карамельний мак'ято. Це тривало не надто довго, перш ніж основні компанії з виробництва кави прорвались на сцену та стали частиною основного світу фаст-фудів та напоїв. Тоді раптом кава та еспресо напої стали освіженням майбутнього. Помітною тенденцією, що виникає зараз, є зріст охолодженої кави та напоїв з еспресо, як освіжаючу холодну альтернативу в літню спеку в традиційнійну гарячу різноманітность. Бариста експериментували з методами холодного варіння, щоб виготовити зовсім новий продукт. Портландські засновники "Stumptown Coffee" звертають голови та створюють багато ідей їх критично відомої формули нітро холодного приготування.



Винахід кави Нітро

Попередник прориву "Stumptown", відбувся кілька років тому в кав'ярні "The Queens Kickshaw" в Astoria, районі Квінс. Власник бізнесу та один з його співробітників встановили систему драфт-кег, і вони усвідомили необхідність приєднатись до напряму кави холодного приготування. Вони розробили техніку, щоб отримати холодну каву з бочок, і результати були вражаючи. "Stumptown" довів цю концепцію до наступного рівня, наповнювати азотним газом через драфт-крани. Подібна теорія вже була застосована до деякого пива, а саме, "stout" ​​("Гіннес"), але не до кави. Додавання азоту до кави створило винятково шовковисту і вершкову якість напою, так само, як і пиво "stout". Це стало миттю хітом. Ресторани по всьому Портленду хотіли укласти угоди з "Stumptown", щоб вони могли самостійно запропонувати напої. Слава швидко розповсюдилася по всьому континенту до Нью-Йорку, куди "Stumptown" відправляв незліченну кількість кегів з холодним напоєм нітро в кав'ярні на Східному узбережжі. Його подають свіжим з крана і без льоду (щоб не допустити розведення). Охолоджена нітро кава, особливо підходить для людей, котрі віддають перевагу чорній каві. Так, кава може бути гарною без вершків та цукру.

нітро кава stunptown

нітро кава

нітро кава black blue

нітро кава

нітро кава прилад

нітро кава haritage


Питання науки про харчування та напої

Підйом нітро-пива та кави є ще одним свідченням незмінно важливої ролі науки в галузі харчової промисловості та напоїв. Зрештою, приготування їжі - це лише наука про приготування їжі; використовуючи точні формули для об'єднання різних інгредієнтів (хімічних сполук) один з одним. Застосування сучасної науки до кулінарного світу здається все більш перспективним. Кілька століть тому, наповнити пиво і каву азотом, здавалося б, дивовижною ідеєю, але своєчасно люди зрозуміли, що це дозволило створити смачний напій, винахідливий та чудовий на смак.

*Драфт - (Draft/Draught) – пиво з бочки, яке не пастеризується. Транспортують пиво в холодильних контейнерах, або піддають тонкій фільтрації, що замінює пастеризацію.



Джерело: blog.mixerdirect.com, addictedcaffeine.com, beer.ua

Відео:

Як приготувати нітро каву в домашніх умовах

Прилад для приготування нітро холодної кави



Схоже